Mergi la conţinutul principal
Vă rugăm, aşteptaţi...
Noutățile săptămânii din cybersecurity

Noutăți din domeniul securității cibernetice (27.10.2023)

În Norvegia s-a desfășurat Campionatul European CyberSecurity Challenge 2023 

Norvegia a găzduit cea de-a opta ediție a European CyberSecurity Challenge, eveniment european anual ce reunește tinere talente din toată Europa pentru a concura în domeniul securității cibernetice. Provocarea europeană de securitate cibernetică 2023 a avut loc în perioada 24-27 octombrie la Hamar, Norvegia. Concurenții au fost provocați în rezolvarea sarcinilor legate de securitate din domenii precum securitatea web, securitatea mobilă, puzzle-uri cripto, inginerie inversă și criminalistică. Scopul a fost de a identifica tineri pasionați de securitatea cibernetică și a-i încuraja să  profeseze în domeniu. 

Sursa:https://ecsc.eu/

STISC a participat la conferința OSCE: „Oameni, încredere, reziliență: construirea securității cibernetice pentru toți”

Reprezentanții Serviciului Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică împreună cu membri ai organizațiilor internaționale și regionale, reprezentanți ai societății civile și ai sectorului privat au participat, în perioada 23-24 octombrie 2023, la conferința OSCE „Oameni, încredere, reziliență: construirea securității cibernetice pentru toți”, ce s-a desfășurat în orașul Skopje, Macedonia de Nord. Evenimentul a avut scopul de a consolida reziliența cibernetică prin creșterea gradului de conștientizare a problemelor specifice domeniului vizat și promovarea cadrului internațional pentru un comportament responsabil al statelor în spațiul cibernetic.

Sursa:https://stisc.gov.md/ro/comunicate-de-presa/conferinta-osce-oameni-incredere-rezilienta-construirea-securitatii-cibernetice

Specialiștii STISC au participat la un exercițiu în domeniul criminalității cibernetice 

Un grup de specialiști ai Serviciului Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică (STISC) împreună cu reprezentanți ai forțelor de ordine și instituțiilor de drept au participat la un exercițiu regional de cooperare în domeniul criminalității cibernetice, ce s-a desfășurat, în perioada 24-27 octombrie 2023, în Georgia. Obiectivul exercițiului a fost îmbunătățirea și consolidarea cooperării comunităților profesionale de anchetatori ai criminalității cibernetice, experți în criminalistica digitală și experți în securitate cibernetică pentru investigarea atacurilor sponsorizate de stat și răspunsul la incidente/crime cibernetice, în contextul spionajului cibernetic și amenințărilor persistente avansate cu utilizarea Darknet și a altor instrumente, precum și gestionarea dezinformării și a știrilor false. 

Sursa:https://stisc.gov.md/ro/comunicate-de-presa/georgia-se-desfasoara-un-exercitiu-regional-de-cooperare-domeniul

În septembrie 2023 au fost înregistrate un număr record de atacuri ransomware 

O companie privată din Marea Britanie, specializată în asigurarea securității cibernetice a elaborat un raport în care arată că, în luna septembrie 2023, au fost înregistrate un număr record de atacuri cibernetice de tip ransomware. Cele mai vizate zone fiind America de Nord, cu 50% dintre atacuri, Europa - cu 30% dintre incidentele desfășurate asupra organizațiilor din regiune și Asia, cu un procent de 9% din numărul total de atacuri.  

Sursa:https://www.bleepingcomputer.com/news/security/september-was-a-record-month-for-ransomware-attacks-in-2023/

Noua funcție Google Chrome ”IP Protection” va ascunde adresele IP ale utilizatorilor

Google se pregătește să testeze o nouă funcție „Protecție IP” pentru browserul Chrome, menită să  îmbunătățească confidențialitatea utilizatorilor prin mascarea adreselor IP folosind servere proxy. IP Protection va direcționa traficul din anumite domenii prin intermediul proxy-urilor, anonimizând adresele IP ale utilizatorilor, iar în prima fază a testării doar utilizatorii Google Chrome conectați din Statele Unite vor putea accesa aceste proxy-uri. 

Sursa:https://www.bleepingcomputer.com/news/google/google-chromes-new-ip-protection-will-hide-users-ip-addresses/

Un atac cibernetic a cauzat indisponibilitatea serviciilor medicale în cinci spitale din Canada

Un atac cibernetic a cauzat indisponibilitatea serviciilor medicale oferite de cinci spitale din orașul Ontario, Canada. Incidentul cibernetic a avut impact  major asupra desfășurării activității celor cinci unități spitalicești, acestea menționând, într-o declarație comună publicată că, nu vor reuși să ofere îngrijiri medicale la timp și   că s-ar putea să nu poată ajunge direct la toți pacienții, pentru o anumită perioadă.

Sursa:https://www.cbc.ca/news/canada/windsor/windsor-hospital-system-1.7005158?&web_view=true

Una dintre cele mai vechi și mai mari universități din SUA a fost ținta unui atac cibernetic

Un atac cibernetic ce a vizat Universitatea din Michigan, una dintre cele mai vechi și mai mari universități din SUA, a cauzat furtul de date personale: codul numeric personal, permisul de conducere sau alt număr de identitate emis de guvern, contul financiar sau numărul cardului de plată și informații medicale ale studenților, absolvenților, donatorilor și angajaților. Instituția de învățământ are personal academic și administrativ de peste 30.000 de persoane și aproximativ 51.000 de studenți.

Sursa:https://www.bleepingcomputer.com/news/security/university-of-michigan-employee-student-data-stolen-in-cyberattack/

Notă: Buletinul informativ săptămânal are scopul de a spori gradul de sensibilizare cu privire la securitatea cibernetică și de a promova importanța igienei cibernetice. Din acest considerent, Vă încurajăm să citiți buletinul pentru a vă informa, dar și pentru a învăța să recunoașteți amenințările cibernetice și a vă pregăti pentru a le înfrunta. Gândiți-vă bine înainte de accesa diferite linkuri pe internet  indiferent dacă acționați în numele unei instituții sau personal.