Conferința OSCE „Oameni, încredere, reziliență: construirea securității cibernetice pentru toți”
24 octombrie 2023 – Membri ai organizațiilor internaționale și regionale, reprezentanți ai societății civile și ai sectorului privat participă în perioada 23-24 octombrie 2023, la conferința OSCE „Oameni, încredere, reziliență: construirea securității cibernetice pentru toți”, ce se desfășoară în orașul Skopje, Macedonia de Nord. Evenimentul are scopul de a consolida reziliența cibernetică prin creșterea gradului de conștientizare a problemelor specifice domeniului vizat și promovarea cadrului internațional pentru un comportament responsabil al statelor în spațiul cibernetic.
Programul evenimentului oferă o platformă de discuții cu privire la aspectele fundamentale ale securității cibernetice: importanța politicii coezive pentru actorii statali, sectorul privat, societatea civilă și mediul academic. Activitățile fiind repartizate în cinci sesiuni care vor permite consolidarea rezilienței cibernetice prin construirea unei abordări de politici coerente între actorii statali și alte părți interesate și prin consolidarea capacităților pentru a sprijini implementarea cadrului internațional pentru comportamentul responsabil al statului în spațiul cibernetic.
Conform agendei prima sesiune va analiza rolul operațiunilor cibernetice în conflictele moderne, va evidenția consecințele operațiunilor cibernetice distructive, precum și va aborda provocările actuale în formularea unui răspuns internațional eficient la acțiunile ce încalcă cadrul internațional convenit de comportament responsabil al statului în spațiul cibernetic. Cea de-a doua sesiune va fi dedicată rolului organizațiilor regionale în reducerea riscurilor ce decurg din utilizarea TIC, în timp ce a treia discuțiile se vor concentra pe tineret și securitatea cibernetică/TIC. În cadrul ultimelor două sesiuni, vor fi abordate importanța parteneriatului public-privat și a interconexiunii între securitatea cibernetică/TIC și oameni.
La conferință participă și reprezentanți ai Serviciului Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică care au menționat că, evenimentul reprezintă o platformă eficientă pentru cooperare, schimb de informații și dezvoltarea unor abordări comune pentru provocările legate de utilizarea TIC.
Totodată, așteptările participanților sunt de a cunoaște inițiative ce promovează implementarea cadrului internațional, abordarea colaborativă/parteneriatele internaționale ce au scop sporirea rezistenței cibernetice generale a națiunilor și organizațiilor în fața amenințărilor cibernetice în evoluție și promovarea stabilității în domeniul digital.