Noutăți din domeniul securității cibernetice (04.07.2024)
Peste șase milioane de persoane afectate de un atac ransomware
Un atac cibernetic asupra companiei de outsourcing Infosys McCamish Systems de anul trecut a afectat peste șase milioane de clienți, conform unei noi notificări către autoritățile de protecție a datelor. Incidentul, care a fost raportat pentru prima dată în februarie, a fost urmărit până în noiembrie 2023, conform notificării către Biroul Procurorului General din Maine (OAG).
„Informațiile afectate variază în funcție de individ, dar includ unele sau toate dintre următoarele: data nașterii, informații despre tratamente/înregistrări medicale, date biometrice, adresa de email și parola, nume de utilizator și parola, numărul permisului de conducere sau numărul de identificare de stat ș.a.”, se arată în notificare.
Detalii AICI
Poliția australiană a arestat un suspect care crea puncte de acces Wi-Fi false în aeroporturi
Poliția Federală Australiană (AFP) a arestat un rezident australian de 42 de ani, care ar fi creat o rețea de puncte de acces Wi-Fi gratuite false în diverse aeroporturi din Perth, Melbourne și Adelaide. Numite ‘evil twin’, punctele de acces au fost instalate în mai multe locații și imitau rețelele legitime pentru a captura datele personale ale victimelor care se conectau accidental la acestea.
AFP a susținut că atunci când oamenii încercau să-și conecteze dispozitivele la rețelele Wi-Fi gratuite, erau direcționați către o pagină web falsă care le solicita să se autentifice folosind email-ul sau datele de conectare la rețelele sociale. Aceste detalii erau apoi salvate pe dispozitivele bărbatului.
Detalii AICI
Kosovo interzice Tik Tok
Funcționarii publici din Kosovo nu vor mai avea voie de astăzi să utilizeze aplicația chineză Tik Tok. Decizia guvernului de la Priştina a fost luată pe fondul riscurilor cibernetice evidente la care sunt supuși angajații din instituţiile statului. Mai multe ţări europene şi Statele Unite ale Americii au luat măsuri similare, din cauza faptului că aplicaţia prezintă un nivel scăzut de securizare a datelor utilizatorilor, relatează BFMTV.
Detalii AICI
Resursele cloud, ţintele preferate pentru atacurile cibernetice
Lupta din zona cibernetică dintre autorităţi şi hackeri devine tot mai complicată. Resursele cloud au devenit ţintele preferate pentru atacurile cibernetice, cele mai vânate fiind aplicaţiile SaaS (31%), stocarea în cloud (30%) şi infrastructura de gestionare a cloud-ului (26%), conform studiului Thales Cloud Security 2024.
Potrivit companiei: "Pe măsură ce utilizarea cloud-ului continuă să fie vitală din punct de vedere strategic pentru multe organizaţii, resursele cloud au devenit ţintele preferate pentru atacurile cibernetice. 44% dintre organizaţii s-au confruntat cu o încălcare a securităţii datelor în cloud, iar 14% au raportat un incident în ultimele 12 luni".
Detalii AICI
SUA dorește să integreze industria spațială comercială cu cea militară pentru a preveni atacurile cibernetice
Un proiect militar american își propune să împiedice hackerii să vizeze sateliții și recunoaște amenințarea crescândă a atacurilor cibernetice în spațiu.
Recent, armata americană a lansat o inițiativă revoluționară pentru a întări legăturile cu industria spațială comercială. Scopul este integrarea echipamentelor comerciale în operațiunile spațiale militare, inclusiv sateliți și alte echipamente hardware. Acest lucru ar îmbunătăți securitatea cibernetică pentru sateliții militari.
Detalii AICI
Un nou ransomware responsabil pentru atacul asupra centrului de date din Indonezia
Noua operațiune de ransomware Brain Cipher a început să țintească organizații din întreaga lume, atrăgând atenția presei pentru un atac recent asupra Centrului Național de Date temporar al Indoneziei.
La sfârșitul lunii iunie, unul dintre Centrele Naționale de Date temporare a suferit un atac cibernetic care a criptat serverele guvernului și a perturbat serviciile de imigrație, controlul pașapoartelor, emiterea permiselor pentru evenimente și alte servicii online.
Guvernul a confirmat că noua operațiune de ransomware, Brain Cipher, a perturbat activitatea a peste 200 de agenții guvernamentale.
Detalii AICI
Notă: Buletinul informativ săptămânal are scopul de a spori gradul de sensibilizare cu privire la securitatea cibernetică. Vă rugăm să fiți precauți atunci când accesați diverse link-uri pe internet, fie că acționați în numele unei instituții sau în scop personal.