Workshop-ul dedicat Strategiei Naționale de Securitate Cibernetică din cadrul Proiectului “Enhancing Cyber Security”
În perioada 26-27 martie, anul curent, la Chișinău s-a desfășurat workshop-ul dedicat Strategiei Naționale de Securitate Cibernetică. Evenimentul face parte din Proiectul “Enhancing Cyber Security” (îmbunătățirea securității cibernetice), care este finanțat de IfS (European Instrument for Stability) și este implementat de un consorțiu condus de Agenția guvernamentală franceză ADETEF. În Republica Moldova evenimentul a avut loc cu suportul organizațional oferit de Î.S. ”Centrul de telecomunicații speciale”.
Proiectul își propune să ridice nivelul de securitate și reziliență a rețelelor ICT (Information Communication Technologies) într-un număr de țări selectate, prin construirea abilităților locale, de a preveni în mod adecvat şi a răspunde atacurilor cibernetice. Din punct de vedere geografic, proiectul acoperă zona de vest a Balcanilor și Sud Estul Europei și anume Republică Macedonia, Kosovo și Republica Moldova, CTS fiind punct focal de contact. Proiectul este alcătuit din următoarele trei componente: strategii de securitate cibernetică și de creștere a conștientizării, construirea de capabilități CERT precum şi îmbunătățirea cooperării: ppp (parteneriate public-private) și cooperare internațională.
Workshop-ul a reunit oficiali guvernamentali, funcționari publici, specialiști în domeniul securității, experți și manageri din companii private TI, în cadrul căruia a fost abordată problematica pe două nivele: nivelul strategic și cel operativ. La nivel strategic, experţii au prezentat o serie de recomandări privind necesitatea elaborării Strategiei Naționale de Securitate Cibernetică precum și cea mai eficientă metodologie. La nivel operativ, au explicat cum instituțiile cu responsabilități în domeniu ar trebui să implementeze prevederile strategiei precum şi necesitatea creării unei instituţii de tip CERT la nivel naţional.
Potrivit Nataliei Spînu, Șef al CERT-GOV-MD din cadrul CTS: ”Este nevoie de o abordare modernă, integratoare în domeniul securităţii cibernetice, prin elaborarea Strategiei de securiate cibernetică, a unui set de politici publice şi acte normative, de asemenea foarte importantă este formarea de specialiști în instituțiile publice în domeniul securității cibernetice, precum și necesitatea dezvoltării unei platforme tehnice pentru schimbul de informaţii. Cel mai important factor este colaborarea, colaborarea între persoane, instituții și chiar state.” Totodată, dumneaei a mai menționat despre necesitatea creării Strategiei de securitate cibernetică în Republica Moldova, așa cum spațiul cibernetic se caracterizează prin lipsa frontierelor, dinamism și anonimat, generând deopotrivă oportunități de dezvoltare a societății informaționale bazate pe cunoaștere, dar și riscuri la adresa funcționării acesteia (la nivel individual, statal și chiar cu manifestare transfrontalieră).
Dl Laurent de Mercey, ADETEF, a menționat că acestworkshop a servit drept oportunitate excelentă pentru un schimb de bune practici, și pentru obținerea unei înțelegeri comune a premiselor și metodologiei care urmează să fie utilizate pe viitor. Potrivit lui, ”Acest eveniment a permis părților implicate atât din sectorul public cât și din cel privat să facă un schimb de idei în privințaașteptărilor și rolului fiecărei instituții în Strategia de securitate cibernetică. Astfel, workshopul contribuit semnificativ la progresul proiectului nostru finanțat de UE – „Consolidarea securității cibernetice în Europa de Sud Est”.”
Dl Raul Rikk, expert din cadrul e-Governance Academy of Estonia, a prezentat experiența Estoniei în domeniul securității cibernetice, potrivit lui o societate informată nu poate exista fără o strategie de securitate cibernetică.Dumnealui a menționat următoarele: ”Societatea informațională a Republicii Moldova care s-a dezvoltat pe parcursul a mai multor ani a obținut realizări excelente, precum digitizarea serviciilor publice, implementarea sistemului de semnare digitală a documentelor electronice și multe altele. Odată cu existența acestor servicii a venit timpul să acordați mai multă atenție asigurării securității cibernetice. Iar securitatea cibernetică începe întotdeauna la nivel național, deoarece există multe funcții pe care doar statul le poate asigura. Pentru ca acest lucru să funcționeze corect, responsabilitățile trebuie să fie partajate clar între instituțiile abilitate, astfel strategia națională de securitate cibernetică este instrumentul potrivit pentru a realiza acest lucru.”
În cadrul workshop-ului au fost prezentate și discutate viziunile instituțiilor direct implicate în procesul de crearea a politicilor, precum şi de asigurare a securității cibernetice la nivel statal, și anume: MTIC, Centrul de guvernare electronica, Centrul Național pentru Protecția Datelor cu Caracter personal, Centrul de Combatere a Crimelor Informatice în cadrul Inspectoratului Național de Investigații, Banca Națională a Moldovei, Inspectoratul Fiscal Principal de Stat, ANRCETI, Institutul de Dezvoltare a Societății Informaționale și reprezentați din cadrul Moldtelecom, Orange și Moldcell.