Mergi la conţinutul principal
Vă rugăm, aşteptaţi...
     
11:00
Casa Guvernului, Chișinău

Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică a desfășurat o instruire în domeniul securității cibernetice pentru angajații Ministerului Economiei și Infrastructurii

Potrivit Planului de acțiuni  privind securitatea cibernetică pentru anii 2017-2020, conform Hotărârii de Guvern nr.212 din 5 aprilie 2017, Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică în colaborare cu Universitatea Tehnică a Moldovei au organizat astăzi, 23 octombrie curent, o instruire externă pentru mai mulți angajați ai Ministerului Economiei și Infrastructurii privind riscurile și planificările în securitatea cibernetică.

Astfel, peste 50 de colaboratori din cadrul Ministerului Economiei și Infrastructurii au fost familiarizați cu provocările și riscurile parvenite din mediul cibernetic și nu în ultimul rând cu educarea unor deprinderi minim necesare și obligatorii pentru siguranța online atât în cadrul instituției cât și în mediul privat.

Scopul acestei instruiri a fost de a informa și antrena utilizatorii cu privire la cerințele minime obligatorii  de securitate cibernetică prin educație, conștientizare și schimb de bune practici, în vederea minimizării numărului de erori neintenționate și a vulnerabilităților IT.

Instruirea angajaților a fost realizată de către Natalia Spînu, Șefa Centrului de Răspuns la Incidente Cibernetice din cadrul STISC, cât și de Prorectorul UTM, Dinu Țurcanu, care au prezentat cele mai recente tendințe din mediul cibernetic dar și cele mai frecvente amenințări informaționale din prezent.

“Crearea unui sistem eficient de management al securității cibernetice este de datoria noastră. Prin formare continuă și conștientizarea riscurilor aferente securității cibernetice, angajații învață să înțeleagă vulnerabilitățile și amenințările de sistem pentru absolut toate operațiunile și procedurile interne de lucru, dat fiind faptul că majoritatea atacurilor sunt produse din cauza erorilor umane. Tocmai de aceea, asemenea instruiri trebuie să reprezinte un punct de plecare sau un prim-pas în reducerea riscurilor de securitate”, a relatat Natalia Spînu, Șefa Centrului de Răspuns la Incidente Cibernetice din cadrul STISC.

"Totuși, tehnologia poate eșua dacă utilizatorii iau decizii greșite, indiferent dacă o fac din ignoranță sau din neglijență. De aceea, dacă fie și unul dintre angajații dumneavoastră este curios sau credul, poate deveni un factor de risc și chiar un punct vulnerabil crucial pentru siguranța organizației. Pentru a evita aceste situații, trebuie să vă transformați angajații în experți în securitate cibernetică, de aceea instruirile realizate de comun acord cu STISC sunt foarte importante”, a mentionat dl Țurcanu, Prorector UTM.

Pe final, participanților li s-au oferit mai multe sfaturi și recomandări de securitate astfel încât să poată asigura protejarea confidențialității, integrității și disponibilității resurselor informaționale cu care operează.

Această instruire face parte din Campania dedicată Lunii Europene a Securității Cibernetice, marcată anual în luna octombrie.