Republica Moldova își consolidează răspunsul la atacurile cibernetice, la Moldova Cyber Week 2019
Atacurile cibernetice reprezintă una dintre cele mai mari amenințări la adresa omenirii! De această opinie sunt mai mulți specialiști în domeniu, reuniți în această săptămână la Chișinău, pentru a participa la Forumul Regional de Securitate Cibernetică 2019, în cadrul celei de-a VII-a ediții „Moldova Cyber Week”. Evenimentul a întrunit în capitală peste 300 de participanți din SUA, Elveția, Ucraina, Georgia, România și alte state, iar la deschidere au participat mai mulți oficiali de rang înalt ai executivului de la Chișinău.
Ion CHICU, prim-ministrul Republicii Moldova: „O singură țară nu deține resursele și instrumentele necesare pentru a asigura securitatea cibernetică. Iată de ce, cel mai important este să ne asumăm un angajament solid față de cercetare și investiții în domeniul cibernetic. Aceasta ar însemna ca guverne, forțe de ordine, industrii, ONG-uri, instituții de cercetare, să-și împărtășească cunoștințele, experiențele și să se ajute reciproc, pentru a reduce astfel riscurile de securitate.”
Aureliu CIOCOI, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova: „Securitatea cibernetică ține și de diplomație, atunci când vine vorba să răspunzi amenințărilor digitale. Moldova, fiind unul dintre semnatarii Acordului de Asociere cu UE, urmărește cu atenție acțiunile partenerilor europeni în acest sens și încearcă să implementeze bunele practici. Trendul la nivel regional în acest domeniu este consolidarea legislației și a normelor legale, a capacităților, a parteneriatelor, iar noi ne dorim ca Moldova să fie parte a acestui proces.”
Serghei Popovici, directorul I.P. „Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică”: „Pentru noi este o onoare să organizăm pentru al șaptelea an consecutiv Moldova Cyber Week și sperăm că acest eveniment va maximiza schimbul de experiență între participanți. Este foarte important ca noi toți să fim conștienți de lucrurile care se pot întâmplă în mediul online, în fiecare zi. Spațiul cibernetic prezintă o serie de amenințări care pot viza infrastructurile critice ale unui stat, iar tehnologiile informaționale devin atât de imprevizibile, încât pot fi cu ușurință scăpate de sub control. Tocmai acest lucru ne propunem să-l evităm sau cel puțin să-l monitorizăm și să-l ținem sub control, prin schimbul de bune practici, prin consultări publice, prin implicare și perfecționarea zilnică.”
Viorel Bostan, rectorul Universității Tehnice din Moldova: „Securitatea cibernetică poate fi considerată ca fiind o oportunitate pentru universități, întrucât este unul dintre sectoarele cu cea mai rapidă creștere din lume. Respectiv, și cererea pentru specialiști calificați în acest domeniu e în continuă creștere. Iată de ce Universitatea Tehnică din Moldova depune eforturi majore pentru a contribui la creșterea expertizei, crearea parteneriatelor de succes cu cei din domeniul privat, instruirea și creșterea competențelor profesionale ale specialiștilor. Iată de ce, este o onoare să fim co-organizatori ai acestui eveniment important.”
Moldova Cyber Week – panelurile de discuții
Activitățile din cadrul „Moldova Cyber Week 2019” au adus în prim-plan rolul factorului uman și importanța fortificării colaborării la nivel regional, în scopul alinierii capabilităților și a expertizei privind gestionarea incidentelor, contracararea potențialelor amenințări și remedierea acestora. Aceste subiecte au fost explorate în cadrul panelurilor dedicate:
- Diplomația, geopolitica și securitatea cibernetică
Oaspeții Moldova Cyber Week 2019 din țări precum România, Olanda, Austria, Belgia au discutat despre diplomația cibernetică și cum statele pot colabora între ele pentru o securitate cibernetică globală. Invitații speciali ai evenimentului – Alexandre Vautravers, consilier principal pe probleme de securitate și strategie, Departamentul de securitate (Elveția) și Andy Purdy, Chief Security Officer, Huawei Technologies (USA) au vorbit despre ce trebuie să știe guvernele, organizațiile de orice gen și absolut toate persoanele despre înțelegerea, evaluarea și gestionarea riscului de securitate cibernetică și a vieții private în mediile de comunicare.
- Securitatea cibernetică – provocări, soluții și trenduri
La un alt panel de discuții, concluziile vorbitorilor sau centrat pe faptul că „terenul amenințărilor cibernetice a devenit tot mai activ, iar acest fapt setează noi direcții de acțiune”. Panelul a fost dedicat exemplelor de succes, care au fost relatate de companii cu renume în domeniul securității cibernetice, din țară și de peste hotare: Cisco, Orange Moldova, Kaspersky Lab, Bitfender. Noile provocări din acest domeniu reconfigurează și piața muncii profesioniștilor în IT, actualmente joburile care vizează securitatea cibernetică sunt cele mai solicitate din industrie. Directorul proiectului „Tekwill”, Ana Chirița a vorbit despre necesitatea de a răspunde la noile solicitări de pe piață, iar în acest context, Tekwill, în colaborare cu partenerul strategic, Universitatea Tehnică din Moldova, dar și alți parteneri, a inițiat mai multe programe de pregătire a viitorilor specialiști în acest domeniu.
- Deficiențe ale securității cibernetice și colaborarea regională
Panelul a inclus mai multe discuții cu experți externi (Ucraina, Georgia, România) și oficiali guvernamentali, despre eforturile cooperării regionale (UE, NATO, UIT etc.) în vederea reducerii riscurilor în securitatea cibernetică și promovarea unei abordări globale, pentru a asigura stabilitatea în acest sens. Panelul a avut drept scop identificarea modalităților potențiale de îmbunătățire a consolidării capacității cibernetice în rândul statelor participante din regiune.
- Norme legale și legislație în domeniul securității
Securitatea cibernetică afectează atât sectorul public, cât și pe cel privat și acoperă o gamă largă de domenii, inclusiv unele legate de securitatea națională (terorism, spionaj, alte infracțiuni). În discuții au fost puse politici și reglementări pentru menținerea unui nivel înalt în securitatea rețelelor și a sistemelor informaționale, precum și rolul și responsabilitatea națională CERT în acest proces și implicarea operatorilor de servicii esențiale în asigurarea informației pentru menținerea securității cibernetice la nivel național. Subiectele au fost dezvoltate de experți veniți din Belgia, Letonia, Estonia și Republica Moldova.
- Securitatea cibernetică – evoluție și oportunități, dar și consolidarea capacităților
Securitatea cibernetică este un subiect pe larg discutat în organizațiile de toate dimensiunile din fiecare industrie. La acest panel participanții au discutat tendințele emergente în domeniul securității cibernetice: compromiterea e-mailului de serviciu, atacuri asupra IoT, vulnerabilități, metode de prevenire sau alte domenii vizate. De asemenea, au fost discutate și măsuri practice pentru a răspunde provocărilor trans-regionale de securitate cibernetică. Participanții au discutat și despre consolidarea capacităților de securitate cibernetică – un set de inițiative care împuternicesc indivizii, comunitățile și guvernele să obțină potențiale câștiguri din investițiile în tehnologii digitale.
- Securitatea cibernetică – o responsabilitate comună
Securitatea cibernetică este o responsabilitate comună. În lumea tehnologiei de astăzi, multe entități guvernamentale și din sectorul privat consideră că o alianță de partajare a informațiilor despre securitatea cibernetică între agențiile guvernamentale și întreprinderile private este cursul principal al acțiunilor de apărare împotriva atacurilor informatice. Panelul de discuții a fost susținut de către reprezentanți ai Departamentului de Securitate din SUA, consultanți în securitate ai Parlamentului European, dar și reprezentanți ai mai multor companii private.
- Securitatea cibernetică – acțiune și contracțiune
Infracțiunile cibernetice nu au hotare. Infractorii cibernetici vin în mod constant cu noi modalități de a profita de breșele de securitate în detrimentul cetățenilor, întreprinderilor și guvernelor, depășind granițele jurisdicțiilor naționale. La acest panou, vorbitorii din SUA, Elveția și România au adus pe agenda zilei mai multe detalii ce țin despre capacitatea și infrastructura necesară care să permită depistarea, investigarea și urmărirea în timp util a conexiunilor informatice și a posibilelor legături cu alte forme de activitate infracțională.
Ziua de 20 noiembrie este destinată atelierelor de lucru și exercițiilor practice, timp în care participanții își vor putea îmbunătăți capacitățile de răspuns la incidente cibernetice, prin simularea unor scenarii de atacuri cibernetice, având sarcina de a găsi soluțiile corecte de răspuns la situații de criză. Din echipa trainerilor implicați fac parte reprezentanți ai sectorului privat din Romania, Ucraina, Marea Britanie, Estonia etc. Informații detaliate despre înregistrare și programul Forumului Regional de Securitate Cibernetică 2019 sunt publicate pe pagina evenimentului www.moldovacyberweek.md.
„Moldova Cyber Week 2019” se află la cea de a 7-a ediție. Evenimentul se desfășoară sub patronajul Guvernului Republicii Moldova, de către Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică, cu suportul Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, în parteneriat cu Universitatea Tehnică din Moldova.