Crime cibernetice, spionaj și război cibernetic – temele abordate în cadrul Workshop-ului organizat de CTS
În perioada 18-19 aprilie curent, la Chișinău au avut loc instruiri în domeniul securității cibernetice organizate cu suportul Î.S. „Centrul de telecomunicații speciale”. Evenimentul dat face parte din Proiectul de Îmbunătățire a Securității Cibernetice (Enhancing Cyber Security) și a fost coordonat de experți cu renume internațional în domeniul securității cibernetice.
Scopul Workshop-ului este sporirea securității și durabilității rețelelor TI și de comunicare din Republica Moldova prin construirea și formarea capacităților locale pentru a preveni, a răspunde și a contracara, în mod corespunzător, atacurile cibernetice și/sau defecțiunile accidentale. Obiectivul atins de CERT-GOV-MD din cadrul CTS în organizarea acestui workshop a fost asigurarea participanților cu cunoștințe necesare referitor la aspectele principale ale auto-protejării digitale și identificarea unui set eficient de mecanisme în luarea deciziilor cu privire la provocările ce țin de aspectele critice ale securității cibernetice.
Sesiunea de deschidere a evenimentului a fost prezidată de Directorul general al Centrului de telecomunicații speciale, dl Serghei POPOVICI, care a menționat că: „Unul din obiectivele de bază ale activității CTS este de a contribui la dezvoltarea culturii securității cibernetice în Republica Moldova. Evenimentul dat este o bună oportunitate pentru manageri de infrastructuri critice, precum și specialiști IT, de a învăța de la experți internaționali și de a crea o platformă eficientă de schimb de experiență în domeniul securității cibernetice. Acest eveniment este parte a unui șir de activități din cadrul Proiectului de Îmbunătățire a Securității Cibernetice (ENCSYSEC), CERT-GOV-MD din cadrul CTS având rolul de punct de contact.”
Evenimentul a fost structurat în două sesiuni tematice. Coordonatorul primei sesiuni, Raoul Chiesa, ex-hacker, actualmente fondator și SEO la Security Brokers, a afirmat că acest eveniment a permis părților implicate atât din sectorul public, cât și din cel privat, să facă un schimb de idei în privința strategiilor de securitate cibernetică în instituțiile vizate, precum și a contribuit la formarea capacităților locale de a preveni și a reacționa la incidente cibernetice. Sesiunea dată a fost destinată managerilor de infrastructuri critice din cadrul instituțiilor, având genericul „Infrastructuri critice și securitatea sistemelor industriale: Crime cibernetice, spionaj și război cibernetic”.
Cea de-a 2-a sesiune, „Securitatea digitală și spionajul mobil”, a fost coordonată de un alt expert internațional, Selene Giupponi, și a fost dedicată specialiștilor din domeniul TI și securitate informațională. Participanții au avut posibilitatea să exerseze în mod practic și să obțină cunoștințe și tehnici legate de extracția și recuperarea datelor de pe dispozitive mobile, precum și de modul în care se poate descoperi spyware în aceste tehnologii.
Reamintim că CERT-GOV-MD din cadrul CTS este punctul focal de raportare și coordonare privind incidentele de securitate în sistemele de comunicații și informatice aflate în administrarea Întreprinderii de Stat „Centrul de telecomunicații speciale”. Totodată, CERT-GOV-MD asigură informații și consultanță privind măsuri reactive și pro-active în vederea reducerii riscurilor de incidente ale securității TI și acordarea asistenței în reacționarea la incidente.
Evenimentul este parte componentă a Proiectului de Îmbunătățire a Securității Cibernetice (Enhancing Cyber Security), iar CTS este punctul de contact în cadrul proiectului NCYSEC. Proiectul este în derulare în Republica Moldova, Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei (FYROM) și Republica Kosovo. Scopul prioritar al proiectului este dezvoltarea statelor din perspectiva capacității de răspuns la atacurile cibernetice, dezvoltarea strategică și dezvoltarea CERT centrelor în cadrul țărilor participante. Proiectul este finanțat de Instrumentul European pentru Stabilitate (IFS) și este implementat de consorțiul condus de Agenția guvernamentală franceză ADETEF din cadrul Comisiei Uniunii Europene.