Mergi la conţinutul principal
Vă rugăm, aşteptaţi...
     
12:00
Casa Guvernului, Chișinău

Centrul de telecomunicații speciale – partener în organizarea Workshop-ului dedicat Securității Cibernetice

În perioada 14-15 mai curent, la Chișinău s-a desfășurat Workshop-ul dedicat Securității Cibernetice, eveniment organizat cu ajutorul experților CERT-ului național din Praga în comun cu CERT-GOV-MD din cadrul Centrului de telecomunicații speciale (CTS). Evenimentul face parte din Proiectul de Îmbunătățire a Securității Cibernetice organizat de European Instrument for Stability (IFS), Comisia Uniunii Europene.

Workshop-ul a cuprins tehnici de bază de contracarare și de răspuns la incidentele securității cibernetice, practici operaționale, precum și alte aspecte organizatorice și juridice. Totodată, participanții au avut ocazia unică să inițieze un dialog cu colegii din domeniu și să discute problemele securității cibernetice din regiune precum şi situaţia din Republica Moldova.

Invitatul special al evenimentului a fost dl Radim Ostadal, Directorul Centrului Național de Securitate Cibernetică din Praga (Republica Cehă). Dumnealui a condus instruirile destinate experților din domeniul securității cibernetice cu scopul sporirii cunoștințelor în domeniul gestionării și răspunsului la incidentele securității informaționale. Potrivit Dl Radim Ostadal: ”Cursul este util pentru specialiștii TI, deoarece a fost prezentată informația nouă ce ține de securitatea cibernetică, precum și alte aspecte importante ale acesteia. Acest workshop va permite participanților să aplice în practică toate cunoștințele însușite în cadrul seminarul și va asigura un nivel mai sporit al securității cibernetice în cadrul instituțiilor”.

Directorul CTS, Serghei Popovici, a menționat că protecția spațiului cibernetic este obligatorie pentru asigurarea securității guvernamentale, contribuind astfel la edificarea societății informaționale în R.M. Potrivit dumnealui: ”La ziua de azi, toate instituțiile necesită un nivel mai sporit al securității cibernetice pentru asigurarea funcționării adecvate a sistemelor informaționale. Prioritatea majoră, la fel ca și până în prezent, rămâne în continuare prevenirea și combaterea atacurilor cibernetice a tuturor actorilor implicați, atât la nivel instituțional cât și la nivelul entităților private, interesate de protejarea propriului patrimoniu și a proprietății private. În aceste condiții, scopul primar al workshop-ului a fost de a oferi cunoștințe și experiență practică pentru specialiștii TI, în vederea menținerii unui nivel înalt al securității sistemelor informaționale. Instruirile au acoperit principiile de bază ale securității cibernetice, fiind abordate diverse tematici precum, crearea și gestionarea echipelor de răspuns la incidente de securitate a calculatoarelor (CSIRT-uri), răspunsul și analiza incidentelor de securitate, îmbunătățirea securității în rețea, precum și multe altele” a declarat Serghei Popovici.

Ținem să reamintim că CERT-GOV-MD este punctul focal de raportare și coordonare privind incidentele de securitate în sistemele de comunicații și informatice aflate în administrarea Întreprinderii de Stat „Centrul de telecomunicații speciale”. Totodată, CERT-GOV-MD asigură informații și consultanță privind măsuri reactive și pro-active în vederea reducerii riscurilor de incidente ale securității TI și acordarea asistenței în reacționarea la incidente.