Mergi la conţinutul principal
Vă rugăm, aşteptaţi...
Internet of things - IoT

Pe 9 aprilie marcăm Ziua Mondială a Internetului Lucrurilor (Internet of things - IoT)

7 aprilie 2023, Chișinău - Pe 9 aprilie marcăm Ziua Mondială a Internetului Lucrurilor (Internet of things - IoT) - tehnologia cu cel mai revoluţionar potenţial, ce se referă la o reţea de dispozitive ce pot fi conectate între ele şi/sau la internet, astfel încât să poată stoca şi schimba date, să fie controlate şi monitorizate de la distanţă, în unele cazuri fără intervenția unei persoane.

IoT modelează modul în care ne gestionăm rutina zilnică: de la case inteligente la birouri inteligente, orașe inteligente, iar planificarea rutelor devine și mai eficientă, cu mașini inteligente, sunt construite și adoptate mai multe soluții IoT pentru a ajuta oamenii să își îmbunătățească modul de trai.

Conform statisticelor internaționale, în prezent, în lume există peste 13 miliarde de dispozitive conectate la IoT, iar până în anul 2030 se presupune că acest număr va atinge cifra de 25,4 miliarde.

Din ce în ce mai mult, variate industrii folosesc IoT pentru a opera mai eficient, pentru a înțelege mai bine clienții, pentru a oferi servicii îmbunătățite clienților, pentru a îmbunătăți procesul decizional și pentru a crește valoarea afacerii.

Totodată, creșterea numărului dispozitivelor inteligente interconectate generează proliferarea riscurilor de securitate, acestea devenind o provocare acută nu doar pentru specialiști și experții din domeniu, dar și pentru utilizatori, în primul rând.

Principalele riscuri și vulnerabilități de securitate IoT țin de comunicațiile nesigure. Vulnerabilitățile din dispozitivele IoT pot permite criminalilor cibernetici să le deturneze și să lanseze atacuri împotriva sistemelor critice. Acest lucru ar putea permite actorilor amenințărilor să obțină acces la informații sensibile, cum ar fi parolele utilizatorului sau numerele cărților de credit. Este cunoscut faptul că rețelele IoT compromise au condus singure unele dintre cele mai mari atacuri DDoS din istorie, punând site-uri web și servicii offline în pericol în întreaga lume.

Folosiți criptarea pentru a proteja datele în tranzit, ori de câte ori este posibil, folosiți autentificarea cu doi factori sau biometria, precum și promovați accesul la dispozitivele IoT printr-o soluție securizată de acces la infrastructură centralizată, cum ar fi accesul la distanță privilegiat. De asemenea, promovați rotirea parolelor asociate conturilor de pe dispozitiv, ori o bună igienă a parolelor, pentru a vă proteja dispozitivele IoT.

Vă îndemnăm să fiți precauți și să vă securizați dispozitivele corespunzător cu autentificare, autorizare și criptare, astfel,  IoT vă poate face viața nu doar mai comodă dar și mai sigură.