Mergi la conţinutul principal
Vă rugăm, aşteptaţi...
#CyberSecMonth

STISC susține și promovează „Luna europeană a securității cibernetice”

Chișinău,  5 octombrie 2023 – Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică susține și promovează campania Uniunii Europene dedicată promovării securității cibernetice în rândul cetățenilor cât și a organizațiilor „Luna europeană a securității cibernetice” (Cyber Security Month). Ediția din acest an a campaniei este dedicată creșterii gradului de conștientizare și schimbului de bune practici privind ingineria socială, inclusiv, cunoașterii tacticilor de manipulare utilizate de infractorii cibernetici. Motto-ul #BeSmarterThanAHacker se referă la cunoștințele și instrumentele necesare pentru a ne proteja de infractorii cibernetici.

„Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică (STISC) își exprimă susținerea totală pentru campania europeană "Luna Europeană a Securității Cibernetice". În era tehnologiei și a interconectivității, securitatea cibernetică a devenit mai mult decât o simplă prioritate; a devenit o necesitate imperativă. Trăim într-un timp în care informațiile circulă cu viteză, facilitând comunicarea și progresul, dar aducând și vulnerabilități semnificative. Fiecare dintre noi, de la cetățean la organizații mari, suntem legați de această rețea vastă numită internet. Și, în timp ce beneficiile sunt incontestabile, riscurile asociate ne afectează pe toți. „Luna europeană a securității cibernetice” vine ca un răspuns la această nevoie acută de informare și conștientizare, oferindu-ne ocazia să ne unim forțele și să consolidăm fundația digitală a societății noastre. Această campanie, care are loc în fiecare an în octombrie, este concepută pentru a educa publicul despre importanța securității cibernetice și a unor practici online sigure. Este responsabilitatea fiecăruia dintre noi să ne asigurăm că resursele și informațiile noastre online sunt protejate. Toată lumea, indiferent dacă sunt companii, instituții sau indivizi, trebuie să ia măsuri pentru a garanta securitatea cibernetică” a subliniat directorul STISC, Alexandru Corețchi.

Campania este coordonată de Agenția Uniunii Europene pentru Securitate Cibernetică (ENISA) în colaborare cu statele membre și Comisia Uniunii Europene și sute de parteneri din Europa, care  vor desfășura activități de informare, inclusiv, conferințe, seminare, prezentări și ateliere. 

În cadrul campaniei, STISC organizează, la Chișinău, următoarele evenimente:

2-6 octombrie: atelier de Lucru  "Cloud+ CompTIA" pentru reprezentanți din Ucraina și Moldova, organizat în cadrul Proiectului EU4Digital „Îmbunătățarea rezilienței cibernetice în țările Parteneriatului Estic” Cybersecurity EAST implementat de către GFA Consulting Group.

5 octombrie: atelierul de Lucru  "Crearea unei Echipe Sectoriale de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CSIRT)', organizat de Institutul de Inginerie Software Carnegie Mellon, cu sprijinul Departamentului de Stat al SUA.

11-12 octombrie: atelierul de Lucru  "Prioritizarea Infrastructurii Critice din Moldova", organizat de Institutul de Inginerie Software Carnegie Mellon, cu sprijinul Departamentului de Stat al SUA.

23-27 octombrie: Training "Pentest+ CompTIA” pentru reprezentanți din Ucraina și Moldova, organizat în cadrul Proiectului EU4Digital „Îmbunătățarea rezilienței cibernetice în țările Parteneriatului Estic” Cybersecurity EAST implementat de către GFA Consulting Group.

„În această epocă digitală, fiecare dintre noi poartă responsabilitatea de a fi conștient și instruit în privința securității cibernetice. Aceasta nu este doar o datorie față de noi înșine, ci și față de societatea în care trăim. „Luna europeană a securității cibernetice” ne oferă instrumentele, informațiile și resursele necesare pentru a ne fortifica cunoștințele. Cu toții avem un rol de jucat în asigurarea unui mediu digital sigur. Vă îndemnăm să vă alăturați campaniei, să participați la evenimentele propuse și să împărtășiți cunoștințele cu cei din jur. Să lucrăm împreună pentru un viitor digital mai sigur. #BeSmarterThanAHacker”, a menționat, în context, Alexandru Corețchi.