STISC și CRDF Global au semnat un Memorandum de Înțelegere cu scopul consolidării capabilităților de securitate cibernetică ale Moldovei înainte de alegeri
STISC și CRDF Global au semnat un Memorandum de Înțelegere (MOU) ce are ca scop consolidarea capabilităților de securitate cibernetică ale Moldovei, înainte de alegerile ce vor avea loc în octombrie 2024, cu sprijinul Departamentului de Stat al SUA.
Chișinău, 18 aprilie 2024 - Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică (STISC) și Fundația de Cercetare și Dezvoltare Civilă a SUA (CRDF Global) au semnat astăzi un Memorandum de Înțelegere (MOU) în scopul de a consolida capabilitățile de securitate cibernetică ale Moldovei înainte de alegerile ce vor avea loc în anul 2024. Această inițiativă este susținută de Departamentul de Stat al Statelor Unite și reprezintă un pas important în cooperarea continuă dintre cele două țări, pentru a contracara amenințările cibernetice și a proteja integritatea proceselor democratice.
În baza acordului, CRDF Global va oferi asistență tehnică și expertiză pentru a ajuta STISC să securizeze infrastructura critică utilizată de Comisia Electorală Centrală a Moldovei. Acest lucru va include evaluări de securitate, dezvoltarea unui cadru de gestionare a riscurilor și exerciții de pregătire în domeniul securității cibernetice. Colaborarea subliniază angajamentul comun al Moldovei și al Statelor Unite de a aborda provocările complexe ale securității cibernetice într-un context geopolitic în evoluție.
La ceremonia de semnare au participat dna Laura Hruby, Adjunctul şefului misiunii diplomatice a Ambasadei SUA la Chișinău, dl Todd Spires, Director de Program la CRDF Global și dl Alexandru Corețchi, Directorul STISC. Aceștia au subliniat importanța parteneriatului și impactul semnificativ pe care îl va avea în consolidarea rezilienței cibernetice a Moldovei.
„Acest acord este o dovadă a parteneriatului puternic și de durată dintre Republica Moldova și Statele Unite ale Americii", a menționat Alexandru Corețchi. „Prin eforturile noastre comune, ne asigurăm că alegerile sunt protejate împotriva amenințărilor cibernetice tot mai sofisticate. Așteptăm cu nerăbdare să lucrăm îndeaproape cu echipa CRDF Global, pentru a implementa măsurile prevăzute în acest memorandum."
Memorandumul de Înțelegere face parte dintr-un program mai amplu al Departamentului de Stat al SUA, care vizează promovarea stabilității și prosperității în Moldova. Acesta cuprinde o serie de inițiative strategice, menite să sprijine dezvoltarea democratică, economică și socială a țării. Printre elementele cheie ale acestui program se numără: consolidarea instituțiilor democratice, statul de drept și buna guvernare, dezvoltarea economică prin susținerea sectorului privat, reformelor agricole și integrarea economică regională, securitatea și stabilitatea regională, angajamentul cu societatea civilă, asistența în domeniul sănătății și educației, inclusiv prin programe de schimb educațional și sprijin pentru inițiativele de sănătate publică.
Semnarea MOU subliniază importanța critică a securității cibernetice în lumea interconectată de astăzi, mai ales când vine vorba de protejarea fundațiilor democrației, cum ar fi alegerile libere și corecte. Prin acest parteneriat, SUA și Republica Moldova demonstrează hotărârea lor de a aborda proactiv această provocare, împreună.