STISC a organizat un alt atelier de lucru pentru consolidarea rezilienței digitale a Republicii Moldova
29 martie 2024, Chișinău - Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică (STISC) a organizat la Chișinău, în perioada 27-28 martie 2024, atelierul de lucru cu tematica: „Consolidarea Centrelor de operațiuni de securitate (SOC - Security Operations Center) prin centralizare și utilizarea șabloanelor - bune practici pentru abordarea vulnerabilităților și îmbunătățirea răspunsului la incidente".
Evenimentul a avut ca scop principal consolidarea capacităților Centrelor de Operațiuni de Securitate (SOC) și sporirea securității infrastructurilor critice, și a fost realizat în parteneriat cu Institutul de Inginerie Software Carnegie Mellon și cu sprijinul Departamentului de Stat al SUA și al Ministerului Apărării al Olandei.
Prin organizarea atelierului de lucru, STISC și-a propus să ofere participanților cunoștințele și strategiile necesare pentru a-și transforma SOC-urile în unități eficiente și eficace, capabile să se apere împotriva peisajului de amenințări în continuă evoluție. Prin adoptarea centralizării și a utilizării de șabloane, organizațiile pot debloca potențialul maxim al SOC-urilor lor, permițându-le să identifice și să atenueze proactiv vulnerabilitățile, să răspundă la incidente cu o agilitate mai mare și să își consolideze postura generală de apărare cibernetică.
Obiectivele evenimentului au fost: evidențierea avantajelor centralizării operațiunilor și resurselor SOC; discutarea rolului șabloanelor standardizate în îmbunătățirea eficienței și eficacității SOC; împărtășirea celor mai bune practici pentru identificarea și abordarea vulnerabilităților; explorarea strategiilor de îmbunătățire a proceselor și capacităților de răspuns la incidente și încurajarea participanților să adopte abordări centralizate și bazate pe șabloane în SOC-urile lor.
"Prin intermediul acestei platforme, ne propunem să oferim un cadru de colaborare și schimb de bune practici între specialiștii în securitate cibernetică, contribuind astfel la consolidarea rezilienței digitale a Republicii Moldova. Centralizarea și standardizarea operațiunilor SOC reprezintă pași esențiali în eforturile noastre de a proteja infrastructurile critice și de a asigura un spațiu cibernetic sigur pentru cetățeni și organizații. Suntem recunoscători partenerilor noștri internaționali pentru sprijinul acordat în această inițiativă și așteptăm cu interes să construim împreună o comunitate puternică de experți în securitate cibernetică" a declarat Alexandru Corețchi, Director STISC.
Agenda atelierului a inclus prezentări și discuții tehnice susținute de experți internaționali în domeniul securității cibernetice, precum Rob Hubertse (Head of Operations, Deputy Head Defense Cyber Security Centre of the Ministry of Defense of the Netherlands), Christos Ntrigkogias (Founder & CEO at Logstail, Greece) și Justin Novak (cercetător senior în operațiuni de securitate la Institutul de Inginerie Software | Universitatea Carnegie Mellon, SUA). Subiectele abordate au vizat strategii SOC centralizate, conceptul SOC as a Template (SAAT), integrarea cu cadrele de securitate cibernetică, utilizarea de instrumente de ultimă generație pentru reziliența cibernetică și o metodologie pentru identificarea, prioritizarea și implementarea zonelor de servicii SOC.
STISC își reconfirmă angajamentul de a consolida securitatea cibernetică a Republicii Moldova și de a colabora cu partenerii săi pentru a face față provocărilor în continuă evoluție din acest domeniu.
Date de contact:
0 22 820 - 911
Serviciul răspuns la incidente de securitate cibernetică