Mergi la conţinutul principal
Vă rugăm, aşteptaţi...
STISC lansează Platforma Guvernamentală de Divulgare a Evenimentelor Cibernetice

STISC lansează Platforma Guvernamentală de Divulgare a Evenimentelor Cibernetice

Chișinău, 5 iunie 2024 - În contextul creșterii semnificative a amenințărilor cibernetice la nivel global și reieșind din necesitatea stringentă de protejare atât a infrastructurii guvernamentale precum și a resurselor critice proprietate de stat, Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică (STISC) anunță lansarea oficială a Platformei Guvernamentale de Divulgare a Evenimentelor Cibernetice - cyberevent.gov.md.        

Această inițiativă are drept scop îmbunătățirea considerabilă a capacității de monitorizare, analiză și răspuns la evenimente sau incidente de securitate cibernetică la nivel național.

Platforma a fost creată în perspectiva centralizării notificării/raportării evenimentele cibernetice de la diferite entități, atât guvernamentale, cât și din sectorul privat, pentru o viziune de ansamblu asupra peisajului amenințărilor cibernetice naționale. Totodată, aceasta are și scopul promovării cooperării și răspunsului coordonat în scopul unei reziliențe cibernetice naționale.

Noua platformă va permite organizațiilor publice și private să raporteze rapid și eficient incidentele cibernetice, oferind un mediu securizat pentru colectarea și analizarea datelor relevante. Ulterior, informațiile utile învățate post eveniment, aferent Indicilor de Compromitere, și metodele de remediere vor fi plasate public pentru diseminarea bunelor practici de contracarare a amenințărilor cibernetice.

„Lansarea platformei guvernamentale marchează un moment important în eforturile noastre de a asigura un mediu cibernetic sigur și rezilient. Această platformă nu doar că ne va permite să reacționăm mai eficient în fața amenințărilor, dar va contribui și la dezvoltarea unei culturi solide de securitate cibernetică în cadrul instituțiilor publice. Invităm toate entitățile guvernamentale să colaboreze activ și să utilizeze această platformă pentru a asigura protecția infrastructurii critice a țării”, a declarat Alexandru Corețchi, Directorul STISC.

Totodată, ținem să informăm că aceasta platformă NU este destinată raportării cazurilor de fraudă sau crimă informatică. Dacă considerați depistarea unei infracțiuni informatice, ca urmare a analizei efectuată de Dvs., STISC recomandă sesizarea organelor de drept competente și solicitarea asistenței mutuale în prevenirea și combaterea criminalității informatice, în vederea protecției și acordării ajutorului utilizatorului sistemului informatic. Informați Poliția la numărul de telefon 112.