Mergi la conţinutul principal
Vă rugăm, aşteptaţi...
shopping online

STISC: Cum să faci cumpărături online sigure în sezonul sărbătorilor?

11 decembrie 2023, Chișinău - Luna decembrie este luna cumpărăturilor și a pregătirilor pentru sezonul sărbătorilor de iarnă. Cumpărăturile online sunt o comoditate, dar fiți precauți la  înșelătoriile online.  Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică prezintă câteva informații și recomandări despre cum să vă protejați pentru a beneficia de cumpărături online în siguranță și a vă bucura de sărbători.

Prima acțiune în a vă proteja este să înțelegeți cu ce tip de incident cibernetic vă confruntați. 

Atacurile de phishing și fraudă în comerțul electronic

Atacurile de tip phishing sunt una dintre cele mai frecvente amenințări în timpul sărbătorilor. Aceste atacuri implică escroci care trimit mesaje false, ce par a fi din surse legitime, cu intenția de a fura informații personale sau bani. Dacă este un mesaj de la o persoană pe care o cunoașteți, confirmați cu aceasta dacă l-a trimis. Dacă este de la o companie/un site web cu care aveți un cont, conectați-vă la contul dvs. online cu ei și verificați-vă notificările. Frauda de comerț electronic este o altă problemă răspândită, în care s-ar putea să întâmpinați înșelătorii de nelivrare sau neplată, sau chiar fraudă cu cardul de credit. 

Programe malware și ransomware 

Programele malware, software-ul conceput pentru a vă dăuna computerului sau a vă fura informațiile, poate fi o amenințare tăcută, dar cu impact major în perioada sărbătorilor. Ransomware, un tip de malware, vă poate bloca accesul la computer sau vă poate cripta fișierele, păstrându-le răscumpărare până când plătiți atacatorului. Adesea, aceste amenințări intră în sistemul dvs. prin surse aparent inofensive, cum ar fi cărțile electronice de vacanță sau oferte online atractive.

Atacurile DDoS și inginerie socială 

Atacurile DDoS (Distributed Denial-of-Service) sunt tipul de amenințare, în care atacatorii doboară un site web cu trafic, provocând blocarea acestuia. Apoi mai există ingineria socială, ce include atacuri precum spear phishing și pretext, în care atacatorii te manipulează pentru a divulga informații sensibile.

Escrocherii cu carduri cadou 

Înșelătoriile cu carduri cadou sunt tot mai răspândite în perioada sărbătorilor. Escrocii modifică cardurile cadou din magazine și le vând online, fiind carduri false sau deja folosite.

Nesecurizarea dispozitivelor Wi-Fi și IoT prezintă pericol de vulnerabilitate  

Utilizarea rețelelor Wi-Fi nesecurizate pentru cumpărături vă poate expune la furtul de identitate și la programe malware. Dispozitivele IoT, cadourile populare de sărbători, se confruntă, de asemenea, cu amenințări de securitate din cauza parolelor slabe sau a actualizărilor de software neautorizate.

Recomandări practice cum să vă protejați de aceste amenințări:

  • Verificați întotdeauna autenticitatea e-mailurilor sau a mesajelor pe care le primiți, în special a celor care vă solicită să faceți clic pe linkuri sau să furnizați informații personale.

  • Cumpărați pe site-uri web verificate: rămâneți la platforme de comerț electronic cunoscute și de încredere. Fii atent la ofertele care par prea bune pentru a fi adevărate. Căutați recenziile despre companie pe motoarele de căutare. 

  • HTTPS înseamnă că este sigur -  toate mijloacele HTTPS sunt că site-ul web a plătit pentru un certificat de securitate care să ateste că informațiile transmise pe site-ul dvs. sunt criptate. HTTPS este încă un lucru bun pentru un site web și ar trebui să evitați în continuare site-urile web care nu îl au deloc.  

  • Actualizați-vă software-ul în mod regulat: mențineți software-ul actualizat vă poate proteja de vulnerabilități cunoscute pe care escrocii le-ar putea exploata.

  • Utilizați parole puternice și unice: pentru fiecare cont online, utilizați o parolă puternică și unică și luați în considerare utilizarea unui manager de parole pentru a le urmări.

  • Activați autentificarea cu doi factori: ori de câte ori este posibil, activați autentificarea cu doi factori pentru un nivel suplimentar de securitate.

  • Monitorizați-vă în mod regulat extrasele bancare: urmăriți extrasele dvs. bancare pentru orice tranzacție neautorizată.

  • Aveți grijă cu dispozitivele IoT: schimbați parolele implicite și actualizați regulat software-ul dispozitivelor dvs. IoT.

  • Fiți precauți, cardurile de debit sunt legate direct de contul dvs. bancar. NU stocați NICIODATĂ informațiile de plată în contul de unde achiziționați.

Urmând aceste recomandări, puteți reduce semnificativ riscul de a deveni victima înșelătoriilor în cumpărăturile online. Conștientizarea este cheia shopping-ului online în siguranță. 

Informați-vă despre tipurile de escrocherii online și despre cum să le evitați. 

Să fii informat și vigilent este cea mai bună apărare împotriva amenințări online în evoluție.