Mergi la conţinutul principal
Vă rugăm, aşteptaţi...
Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică vine cu recomandări de securitate privind riscurile și vulnerabilitățile din mediul online

Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică vine cu recomandări de securitate privind riscurile și vulnerabilitățile din mediul online

Într-o eră a tehnologiilor informaționale, riscurile, amenințările și vulnerabilitățile din mediul online se manifestă accelerat. În prezent, la nivel mondial, se înregistrează tot mai multe atacuri cibernetice cu o complexitate și o frecvență din ce în ce mai mare, ceea ce înseamnă că pagubele în sectorul public și privat pot fi devastatoare.

Accesarea conturilor bancare prin intermediul rețelelor Wi-Fi neprotejate, pierderea datelor, setări de confidențialitate scăzute și neprotejate, mesaje electronice frauduloase, furturi de date, viruși și programe malițioase de infectare a computerului, sunt câțiva primi-indicatori ai atacurilor cibernetice.

Astfel, Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică, oferă unele recomandări generale de securitate în vederea reducerii riscurilor de incidente cibernetice:

  1. Setați parole puternice pentru conturile on-line şi schimbați-le în mod regulat. Se recomandă o combinaţie  de numere, litere şi semne de punctuaţie peste opt caractere.
  2. Nu dezvăluiți informaţii de identitate (permis de conducere, asigurare medicală, data naşterii, adresa de domiciliu, date card bancar, etc.) prin e-mail sau on-line.
  3. Instalaţi şi activaţi Software-uri, anti-virus şi anti-spyware actuale.
  4. Utilizaţi software de prevenire a pierderilor datelor (Data Loss Prevention sau DLP).
  5. Instalaţi un firewall. Un firewall va monitoriza informaţii de ieşire sau de intrare şi va bloca activitatea neautorizată sau suspicioasă a programelor.
  6. Achitaţi numai prin intermediul unei pagini web securizate sau care au certificate digitale valide.
  7. Securizați-vă telefonul. Toate telefoanele au setări de securitate, recomandat este să le activați.
  8. Evitați schimbul informații confidențiale atunci când utilizați un punct de acces Wi-Fi public sau o pagină Web nesecurizată.
  9. Utilizați setările de confidenţialitate pentru a controla cine are acces la informaţiile dvs.
  10. Utilizați o parolă puternică pentru a asigura backup-urile. Acest lucru va face mai dificilă sau aproape imposibilă vizualizarea sau utilizarea datelor dvs.

 

Pentru mai multe detalii și recomandări, vă rugăm să accesați: https://stisc-cert.gov.md/