Mergi la conţinutul principal
Vă rugăm, aşteptaţi...
Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică a participat la cea de-a cincea ediție a Simpozionului de gestionare a securității cibernetice din Elveția

Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică a participat la cea de-a cincea ediție a Simpozionului de gestionare a securității cibernetice din Elveția

Cea de-a cincea ediție consecutivă a Simpozionului de gestionare a securității cibernetice executive (CMC) din Elveția, care se concentrează pe problema actuală a drepturilor omului a avut loc recent.

Reprezentanta Centrului de Răspuns la Incidente Cibernetice din cadrul Serviciului Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică, Natalia Spînu, precum și experți naționali și internaționali în domeniul securității cibernetice și politici s-au reunit pentru a discuta modul în care legile și politicile în domeniul securității cibernetice au un impact direct asupra drepturilor omului, în special dreptul la confidențialitate, libertatea de exprimare și fluxul liber de informații.

Întrebarea cheie pe care specialiștii locali și internaționali în domeniul securității cibernetice au analizat-o în cadrul simpozionului a fost stabilirea în ce măsură utilizarea necorespunzătoare a tehnologiilor informaționale, a internetului și securității cibernetice pot încălca drepturile individuale și constituționale.

Printre subiectele de discuție au mai fost și evoluția tehnologiilor de securitate, evaluarea amenințărilor și răspuns la provocările internaționale, sectorul financiar, inteligența artificială și standartele internaționale.

„Într-o societate democratică, legile și politicile privind securitatea cibernetică au un impact direct asupra drepturilor omului, în special dreptul la confidențialitate. Nu putem beneficia de o securitate cibernetică solidă și eficace decât dacă aceasta se bazează pe drepturi, libertăți și valori fundamentale. Pe de altă parte, drepturile cetățenilor nu pot fi garantate în absența unor rețele și a unor sisteme sigure. Este un lanț inevitabil care are nevoie de susținere și dezvoltare continuă”, a relatat Natalia Spînu, șefa Centrului de Răspuns la incidente al STISC.

Simpozionul a fost organizat de Departamentul de Relații Internaționale și Științe Politice al Universității Franklin în parteneriat cu Anchorage Group și a primit patronajul orașului Lugano, precum și sprijinul de la numeroși sponsori și parteneri.