Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică face bilanțul anului 2018
Anul 2018 a fost un an al reformelor, scopul acestora fiind consolidarea centrelor de date în sectorul public și raționalizarea administrării sistemelor informaționale de stat. Drept urmare, Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică a parcurs o cale plină de transformări radicale, menită să aducă schimbări, progrese și ameliorări în sfera informațională din domeniul public.
Potrivit reformei, în vara anului curent, Întreprinderea de Stat „Centrul de Telecomunicații Speciale” a fost reorganizată în Instituția publică „Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică” (STISC), fiindu-i atribuite funcțiile de administrare tehnică și menținere a sistemelor informaționale de stat de la ministere, alte autorități administrative centrale subordonate Guvernului, Cancelaria de Stat și structurile organizaționale din sfera lor de competență. Totodată, în anul curent, STISC a absorbit Întreprinderea de Stat „Centrul Informațional Agricol”.
Continuând lista activităților din cadrul reformelor, împreună cu Agenția de Guvernare Electronică, STISC a inițiat procesul de inventariere a tuturor centrelor de date în sectorul public, a resurselor și sistemelor informaționale de stat existente, urmând ca în 2019 să prezinte Guvernului propuneri privind optimizarea și eficientizarea lor.
STISC a înregistrat rezultate remarcabile în domeniul de activitate, asigurând administrarea și menținerea Sistemelor informaționale de importanță statală și securitea cibernetică a infrastructurii tehnologiei informației și a sistemului de telecomunicaţii al autorităţilor administraţiei publice.
Performanțe au fost obținute și în prestarea serviciilor de certificare a cheilor publice, fiind asigurată certificarea cheilor publice pentru subiecții declarării averii și a intereselor personale. Astfel au fost emise peste 57 mii de certificate a cheilor publice. Subiecții declarării au depus declarațiile cu succes, iar semnăturile electronice obținute au oferit acestora acces către toate sistemele electronice publice în care este integrată semnătura electronică.
“Datorită modificărilor și reformei prin care am trecut, Instituția publică Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică, asigură astăzi funcționarea infrastructurii unice a cheii publice a Guvernului, implementează tehnologii informaționale în sectorul public, menține sistemele informaționale de stat și administrează un întreg sistem tehnologic. Suntem încrezuți că prin mobilizare și perseverență, potenţialul instituției noastre, va presta și în continuare servicii de calitate pentru toți beneficiarii”, a declarat directorul Serviciului Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică, Serghei POPOVICI.
Pentru anul 2019 sunt planificate obiective de dezvoltare și priorități strategice precum finalizarea inventarierii centrelor de date și sistemelor informaționale de stat, preluarea în administrare și menținerea sistemelor informaționale inventariate, administrarea şi extinderea platformei tehnologice guvernamentale comune MCloud, dar și realizarea acțiunilor conform Programului național de securitate cibernetică a RM pentru anii 2016-2020.