Răspunsul adecvat la amenințările hibride, discutat în cadrul Grupului de lucru Primary tabs
Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică a participat astăzi, 31 ianuarie curent, la ședința Grupului de lucru convocată de Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova, privind instituirea Grupului de lucru pentru elaborarea mecanismului interinstituțional referitor la contracararea amenințărilor hibride.
Potrivit Strategiei securității informaționale pentru anii 2019-2024 adoptată de Parlamentul RM la 28 noiembrie 2018, unul din obiectivele sale este dezvoltarea capacităților de reacție în cazul unor amenințări hibride de securitate. Astfel, în cadrul ședinței de lucru, autoritățile publice vizate, s-au expus asupra proiectului Concepției privind amenințările hibride, în funcție de gradul de implicare instituțională, competențele și atribuțiile prevăzute de cadrul normativ.
Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică, și-a expus opinia față de circumstanțele nefavorabile și acțiunile existente precum spionajul, atacurile cibernetice și propaganda prin rețele de comunicații electronice, având în vedere că menținerea securităţii naţionale se întemeiază în primul rând prin crearea unui cadru interinstituțional, prin respectarea normelor internaţionale și implicarea activă în gestionarea unor astfel de crize.
“Amenințările hibride capătă o nouă formă, ce implică utilizarea pe scară largă a măsurilor politice, economice și informaţionale. În contextul examinării proiectului propus spre avizare, Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică este orientat spre întărirea capacităţilor de combatere a acestor amenințări hibride prin tehnologii noi și îmbunătăţite care pot conferi avantaje circumstanţiale neanticipate în faţa actorilor hibrizi, or această ședință de lucru convocată este un prim pas în examinarea și determinarea măsurilor de prevenire”, Serghei Popovici, Director STISC.