În prima zi de joi a lunii mai marcăm Ziua Mondială a Parolei
4 mai 2023, Chișinău - Anual, în prima zi de joi a lunii mai, marcăm Ziua Mondială a Parolei cu scopul de a sublinia importanța acestui instrument în prevenirea furtului de identitate și a altor infracțiuni cibernetice.
În context, STISC reiterează câteva recomandări importante cu referire la modul de utilizare și gestionare a parolelor:
configurați sau modificați parola, ori de câte ori bănuiți sau suspectați că, v-a fost piratat sau accesat fără știre și permisiune contul.
configurați autentificarea cu mai mulți factori (MFA), o verificare suplimentară de securitate după introducerea cu succes a parolei. „Autentificare cu mai mulți factori” înseamnă că, pe lângă faptul că introduceți o parolă sau biometria (amprenta digitală sau scanarea facială) pentru a vă accesa contul, prin telefon vă este trimis și un cod unic, ceea ce semnifică un al doilea nivel de apărare a conturilor online, iar asta complică intenția infractorilor cibernetici.
schimbați o parolă veche într-una lungă și puternică. O parolă lungă, tehnică, complexă este principala barieră ce împiedică piratarea conturilor online și este esențială pentru identitățile noastre digitale, permițându-ne să accesăm cumpărături online, servicii bancare, rețele sociale, muncă și comunicări private.
actualizați continuu parolele. Fără practica de actualizate continuă a parolelor, crește riscul ca infractorii cibernetici să o ghicească și cu ușurință, în câteva ore, să ne acceseze contul. O tactică folosită în mod normal de utilizatori este de a schimba parola după un anumit timp prestabilit (o dată la 30 de zile).
utilizați anti-malware bune, VPN-uri. Un software bun de securitate cibernetică se va actualiza automat cu protecție împotriva celor mai recente amenințări. O soluție eficientă de utilizat atunci când suntem online, este o rețea privată virtuală (VPN), care ne ascunde locația online de cei care profită din urmărirea activității dvs.
abordați frazele de acces drept o parolă puternică. Funcționează deoarece sunt complexe, dar și ușor de reținut. Frazele de acces se bazează pe o combinație de mai multe cuvinte reale. Un amestec de cuvinte comune fără legătură într-o ordine sau fără sens. Uneori, poate exista o propoziție care a fost tăiată și schimbată cu un model pe care numai utilizatorul îl cunoaște. Spre exemplu: MașinaAleargăMamaPlăteșteValutășiPăsări
utilizați șirul de caractere aleatoriu pentru o parolă puternică, ce include litere mari, minuscule, simboluri și numere într-o ordine spontană. Funcționează pentru că este complicat să ghicești metoda de aranjare a caracterelor și greu de piratat/spart. De asemenea, utilizați caractere variate: majuscule, minuscule, simboluri, numere, cel puțin 12 caractere. Spre exemplu: p2a+b4=cfmX, poate fi definit oricum (părinți doi acasă plus bunici patru egal copii fericiți mulți)
utilizați un manager de parole. Este criptat și accesibil de oriunde aveți internet. Unele dispozitive au un generator de parole și un verificator de putere a parolei încorporate. Un manager de parole va atenua necesitatea unei dependențe excesive de memorie și de reutilizare a parolelor pentru mai multe conturi. Cu parole unice pentru fiecare cont, e necesar să fiți atenți la modul în care le stocați.
creați o parolă unică pentru fiecare cont, iar pentru a nu fi necesar de memorizat sau a le scrie pe foaie, utilizați un manager de parole.
De Ziua Mondială a Parolei rețineți că, parolele ușoare pot fi sparte cu ușurință de infractorii cibernetici. Din acest considerent renunțați la folosirea numelor copiilor sau animalelor de companie, zilelor de naștere sau aniversări în crearea parolelor. Dacă nu folosim parole puternice sau dacă avem o singură parolă pentru toate conturile, riscăm să ne punem în pericol datele personale și dispozitivele deținute.
#WorldPasswordDay #ZiuaMondialaaParolei