Pe 31 martie marcăm ZIUA MONDIALĂ A BACKUP-ului
31 martie 2022, Chișinău – Astăzi, marcăm Ziua Mondială a Backup-ului/WorldBackup Day, în care subliniem importanța creării copiilor de rezervă pentru cele mai importante date, în vederea prevenirii pierderii acestora prin distrugere sau furt. Scopul este de a atrage atenția publicului asupra problemelor de asigurare a conservării informațiilor, de a aminti oamenilor să își protejeze prețioasele documente digitale, pe măsură ce sunt mai dependenți de tehnologie, precum și de a disemina informații despre necesitatea protecției împotriva pierderii sau furtului datelor.
Activitatea profesională de zi cu zi a multor utilizatori este direct vizată de servicii online, din acest considerent securizarea și păstrarea informațiilor a devenit deja atât preocuparea specialiștilor în domeniu, cât și a publicului larg de utilizatori, fiind concomitent consumatori, dar și generatori de informații digitale, ce de multe ori comportă caracter critic.
Conform statisticilor, 35% dintre toți utilizatorii nu au făcut niciodată o copie de rezervă a datelor lor, iar 29% din cazurile de pierdere de date sunt cauzate de accidente legate de un telefon pierdut sau defect, un hard disk deteriorat sau altă accidentare tehnologică. Astfel că, pierderea fișierelor este mult mai frecventă decât ne putem imagina, iar un incident neînsemnat ar putea provoca daune ireparabile.
Backup-ul în sine este procesul de creare a unei copii a datelor/informațiilor deținute pe un mediu/dispozitiv extern (hard disk, flash card, CD-disk și alte medii), conceput pentru o ulterioară restabilire a acestora în cazul deteriorării, pierderii sau furtului suportului original. O copie de rezervă a tuturor fișierelor importante: fotografii de familie, videoclipuri de acasă, documente și e-mailuri, etc., ne asigură că toate fișierele noastre prețioase se găsesc pe un spațiu sigur.
Majoritatea oamenilor aleg una dintre cele două moduri pentru a-și face copii de rezervă ale fișierelor: unitate externă sau un spațiu de stocare online. În acest context, Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică (STISC) recomandă câteva soluții pentru o mai bună protecție a datelor.
Pentru backup cu stocare pe USB este nevoie de un disc extern, recomandabil mai mare decât hard disk-ul computerului. Fiți precauți și nu stocați date importante pe unități de memorie ce nu oferă suficiente garanții tehnice: capacitate de stocare, viteză de transfer sau posibilitate de criptare fizică. Multe astfel de dispozitive ieftine, fabricate în masă, pot suferi defecțiuni ce duc la imposibilitatea recuperării datelor.
O alternativă pentru stocarea fizică este backup în stocare online, prin salvarea datelor în Cloud. O modalitate ușoară de a vă salva fișierele online este să utilizați OneDrive, Dropbox sau Google drive pentru crearea copiilor de rezervă ale celor mai importante date la care lucrați la zi. Aceste servicii online reprezintă o oportunitate excelentă pentru utilizatorii care trebuie să își protejeze în mod fiabil datele critice de maximă importanță.
Totodată, recomandăm instituțiilor să aplice o politică de backup periodic, pentru toate computerele ce prelucrează date importante, fie că este vorba de date personale, dar mai ales și pentru datele de business, a căror valoare poate fi uneori greu de estimat. Practica de salvare periodică este valabilă și pentru echipamentele personale.
În era tehnologiilor informaționale, BACKUP-ul a devenit O NECESITATE CURENTĂ, iar 31 martie este o zi în care oamenii au oportunitatea să învețe și să conștientizeze rolul tot mai mare al datelor în viața noastră și în acest sens importanța backup-urilor regulate. Data nu a fost aleasă aleatoriu, ci anume în contextul în care mare o parte a virușilor sunt activați de hackeri/actori rău intenționați anume pe 1 aprilie, lăsând utilizatorilor neprotejați mesaje de genul „acestea sunt glume de Ziua Păcălelilor”.
STISC vă recomandăm să marcați #ZIUAMONDIALĂABACKUPULUI atât prin angajamentul de a face copii de rezervă pentru telefon, computer, tabletă și toate dispozitivele deținute, dar și prin informarea prietenilor/colegilor, despre importanța conservării informațiilor și necesitatea securizării împotriva pierderii și/sau furtului de date, și utilizarea malițioasă a acestora ulterior.