Participarea Directorului STISC, Dl Alexandru Corețchi, la panelul "Deblocarea instrumentelor digitale împotriva crizelor" în cadrul conferinței e-Governance
Chișinău, 23 mai 2024 – În contextul desfășurării conferinței e-Governance în orașul Tartu, Estonia, Directorul Serviciului Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică, domnul Alexandru Corețchi, a participat joi, 23 mai, la un panel de discuții ce a abordat subiectul deblocării instrumentelor digitale în combaterea crizelor, cu accent pe situația generată de războiul din Ucraina.
În prezent, soluțiile moderne de guvernanță digitală pot spori semnificativ capacitatea oricărei țări de a răspunde rapid și eficient la situații de criză. În cadrul acestei sesiuni, politicienii și liderii din întreaga lume au avut oportunitatea să afle modalități de pregătire digitală pentru gestionarea crizelor și de realizare a sinergiei între abilitățile umane și tehnologiile digitale.
Alături de experții Andrii Piskun și Oleh Burba din cadrul e-Governance Academy, precum și de domnul Yuriy Matsyk, Directorul Infrastructurii Digitale din cadrul Ministerului Transformării Digitale din Ucraina, domnul Alexandru Corețchi a împărtășit experiența Republicii Moldova în domeniul dezvoltării digitale în situații de criză.
"În această eră digitală, marcată de provocări fără precedent, conferința e-Governance ne amintește că tehnologia poate fi un aliat de nădejde în depășirea crizelor. Prin colaborare, schimb de bune practici și adoptarea inovației, putem construi sisteme digitale reziliente, care să servească cetățenii și să consolideze încrederea în guvernanță. Moldova, alături de partenerii săi, este angajată în acest proces de transformare, punând accentul pe standardizare, educație digitală și aliniere la cele mai înalte standarde internaționale. Împreună, prin valorificarea potențialului digital, putem crea un viitor mai sigur, mai eficient și mai incluziv pentru toți." - Alexandru Corețchi, Directorul Serviciului Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică, Republica Moldova.
Conferința reunește reprezentanți de pe fiecare continent, inclusiv 13 lideri e-governance și oficiali de rang înalt din Angola, Chile, Costa Rica, Estonia, Kenya, Kârgâzstan, Moldova, Nigeria, Turks and Caicos și Ucraina. Cu peste 70 de vorbitori de pe 5 continente, evenimentul evidențiază lideri remarcabili și experți în transformare digitală.
Atelierele și prezentările conferinței ilustrează practicile de guvernanță digitală din 20 de țări, inclusiv Republica Moldova.
A X-a ediție a conferinei e-Governance, sub genericul „Deblocarea Succesului Digital", se concentrează pe factorii cheie ai transformării digitale de succes. Evenimentul de două zile găzduiește peste 500 de experți în dezvoltarea digitală, factori de decizie și donatori din 67 de țări din întreaga lume.
Conferința include, de asemenea, o expoziție de soluții digitale prezentate de companii estoniene și internaționale. În total, sunt expuse produsele și serviciile a 17 companii și organizații IT care implementează soluții de guvernanță digitală.