Începând cu 14 ianuarie 2020, PC-urile care rulează Sistemul de Operare Windows 7, nu vor mai primi actualizări de securitate.
Actualizările de securitate săptămânale, lunare și cele de urgență nu vor mai fi disponibile, inclusiv și cele pentru exploit-urile și breșele critice noi descoperite.
În fiecare a doua (sau uneori a patra) zi de marți din luna calendaristică, Microsoft lansează aceste actualizări, cunoscute și sub numele de patch-uri. Odată instalate, pc-urile sunt 100% protejate de exploatarea acestor vulnerabilități. Cu toate acestea, această protecție nu se va mai aplica pentru computerele care rulează Windows 7, începând cu 14 ianuarie 2020. Practic, PC-urile vor rămâne vulnerabile la atacuri în cazul în care sunt descoperite noi breşe în sistemul de securitate, singura soluţie fiind upgrade-ul sau migrarea la un alt sistem de operare.
Microsoft a încheiat de fapt asistența principală pentru Windows 7 pe 13 ianuarie 2015, ceea ce a însemnat că funcțiile noi au încetat să fie adăugate dar au fost disponibile actualizările de securitate și suportul tehnic. Mai multe informați le găsiți aici.
STISC oferă următoarele recomandări utile pentru toți utilizatorii Windows 7:
Upgrade la Windows 10: Dacă doriți să faceți upgrade la Windows 10, atunci aveți nevoie de o licență. Actualizarea de la Windows 7 la Windows 10 implică o serie de avantaje. Ambele sisteme de operare sunt realizate de Microsoft, procesul de actualizare este relativ ușor și documentat pe site-ul Microsoft https://www.microsoft.com/ro-ro/software-download/windows10 . Acest lucru înseamnă că veți avea un minim de întrerupere atunci când faceți upgrade la Windows 10. Majoritatea programelor pe care le utilizați vor putea funcționa pe Windows 10, iar aspectul și interfața sunt similare cu Windows 7.
Totuși, pentru aplicațiile 3rd party (care nu sunt furnizate de Microsoft), va trebui să verificați pe siteul producătorului dacă acestea sunt compatibile cu Windows 10. De asemenea, recomandăm ca înainte de începerea upgrade-ului sistemului de operare să efectuați o copie de rezervă a fișierelor personale pe un mediu extern.
Migrarea la alt sistem de operare: Există o varietate de sisteme de operare, unele gratis alte contra cost, care pot fi instalate. Trecerea la alt sistem de operare presupune adaptarea la alt mediu de lucru, copierea fișierelor personale pe acesta, instalarea sau găsirea altor programe software echivalente cu cele utilizate pe sistemul actual. O opțiune avantajoasă ar fi unul din versiunile open al familiei Linux.
Mai multe informați le găsiți aici: https://www.computerworld.com/article/3412309/windows-10-alternatives--best-free--open-source-operating-systems.html#slide7
În cazul în care alegeți să continuați utilizarea sistemului de operare Windows 7 instalat, după ce se termină perioada de asistență, PC-ul dvs. va funcționa, dar va fi mai vulnerabil la riscurile de securitate și la viruși, din moment ce nu va mai primi actualizări de software, inclusiv actualizări de securitate de la Microsoft.
În contextul dat, Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică, vă reamintește cât de important este să actualizați sistemele de operare pentru a evita consecințele atacurilor cibernetice:
- Pierderea datelor/fișierelor personale prin criptarea acestora (ransomware);
- Furtul unor date/informații precum: conturi bancare și date de acces la acestea, date de acces la conturile de email, date de acces la conturile altor aplicații și utilizarea acestora în scop malițios;
- Utilizarea calculatorului de către infractorii cibernetici pentru minare cripto monedă (crypto currency minning);
- Implicarea calculatorului in atacuri asupra altor sisteme informatice;
- Utilizarea neautorizată a microfonului și camerei video.
Notă: Toate măsurile propuse au caracter informativ, iar aplicarea acestora rămâne la discreția utilizatorului.