Funcționarii publici participă la cursul ISO 27005 Implementer organizat de STISC
Chișinău, 4 aprilie 2024 - Serviciul Tehnologia Informației și Securitatea Cibernetică (STISC) organizează, în perioada 4-5 aprilie 2024, cursul ISO 27005 Implementer, destinat funcționarilor publici, specialiști în securitate cibernetică, din diverse instituții guvernamentale. Scopul este de a consolida capacitățile de gestionare a riscurilor de securitate a informațiilor în instituțiile guvernamentale.
Cursul ISO 27005 Implementer oferă participanților cunoștințe și abilități necesare pentru implementarea unui proces eficient de management al riscurilor de securitate a informațiilor, în conformitate cu standardul internațional ISO 27005. Prin intermediul sesiunilor teoretice și practice, funcționarii publici vor dobândi competențe esențiale în identificarea, analizarea, evaluarea și tratarea riscurilor de securitate cibernetică.
"În era digitală în care trăim, securitatea cibernetică a devenit un aspect fundamental al funcționării eficiente a instituțiilor statului. Provocările războiului hibrid ne obligă să fim proactivi și să ne adaptăm continuu strategiile de securitate. Cursul ISO 27005 Implementer reprezintă un pas important în consolidarea capacităților de management al riscurilor de securitate a informațiilor în sectorul public. Prin instruirea funcționarilor publici în aceste practici, ne asigurăm că instituțiile noastre sunt pregătite să facă față amenințărilor cibernetice tot mai complexe și să protejeze eficient activele informaționale critice", a declarat dl Alexandru Corețchi, Directorul STISC.
În contextul actual al războiului hibrid, managementul riscurilor de securitate a informațiilor devine o componentă critică a strategiilor de securitate cibernetică ale instituțiilor guvernamentale. Amenințările cibernetice sofisticate, atacurile sponsorizate și campaniile de dezinformare reprezintă provocări majore pentru protejarea infrastructurilor critice, a datelor sensibile și a proceselor decizionale. Prin implementarea unui proces structurat de management al riscurilor, bazat pe standardul ISO 27005, instituțiile publice pot identifica vulnerabilitățile, evalua impactul potențial al incidentelor de securitate și implementa măsuri de control adecvate pentru a atenua riscurile.
Trainingul este organizat în cadrul proiectului Moldova Cybersecurity Rapid Assistance, implementat de e-Governance Academy din Estonia și finanțat de Uniunea Europeană. STISC apreciază contribuția Orange Digital Center care a pus la dispoziție spațiul demonstrînd astfel o susținere activă a oricăror inițiative educaționale în domeniul cyber. Colaborarea dintre e-Governance Academy și Serviciul Tehnologia Informației și Securitatea Cibernetică în organizarea acestui curs demonstrează angajamentul comun al acestor organizații de a contribui la creșterea rezilienței cibernetice și la promovarea standardelor internaționale de securitate a informațiilor în Republica Moldova.
Organizarea cursului ISO 27005 Implementer se înscrie în activitățile STISC de a promova cele mai bune practici în domeniul securității cibernetice și de a dezvolta competențele specialiștilor din instituțiile publice. Astfel, STISC își reafirmă angajamentul de a asigura un spațiu cibernetic sigur și rezilient pentru Republica Moldova.