Mergi la conţinutul principal

Platforma MCloud

Platforma MCloud reprezintă o infrastructură informaţională guvernamentală comună, care funcţionează în baza tehnologiei de „cloud computing” („nor informațional”) găzduită în infrastructura consolidată de centre de date. Platforma reprezintă un model de furnizare a serviciilor TI, prin intermediul sistemului de telecomunicații al autorităților administrației publice, precum și al rețelelor publice de comunicații, exclusiv prin canale securizate de acces și transport de date.

Tehnologia „cloud computing” a platformei MCloud este prevazută pentru utilizarea exclusivă de către autorităţile administrative centrale şi structurile organizaţionale din sfera lor de competenţă, subordonate Guvernului (APC) și constituie un model de livrare inovator, bazat pe consum de infrastructură, platformă și software ca servicii.

În conformitate cu prevederile Hotărârii de Guvern nr. 414 din 08.05.2018 cu privire la măsurile de consolidare a centrelor de date în sectorul public și de raționalizare a administrării sistemelor informaționale de stat, I.P. “Serviciului Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică” (STISC) în calitate de posesor al  platformei guvernamentale comune (MCloud) și furnizor a serviciilor de tip IaaS, este împuternicit să asigure administrarea, gestionarea și extinderea acestei platforme.

Guvernul a pus în funcțiune platforma tehnologică guvernamentală comună MCloud în scopul eficientizării cheltuielilor pentru consumul de servicii TI, care vine să rentabilizeze cheltuielile guvernului și să consolideze centrele de date într-o formă de gestionare comună. Astfel, se reduc simțitor costurile, munca funcționarilor se eficientizează iar, în final, sunt generate servicii publice de calitate. Platforma MCloud a adus Republicii Moldova premiul internațional “Best Cloud Project in Central & Eastern Europe”.