Semnătura electronică, tot mai solicitată în ultima perioadă!
Într-un secol în care tehnologiile moderne devin tot mai complexe și mai vitale, iar mediul online dirijează amplificat existența noastră, serviciile electronice sau digitale sunt la ordinea zilei, instruite și pregătite pentru optimizarea activităților cotidiene. În acest context, Centrul de Certificare a Cheilor publice din cadrul Serviciului Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică, a oferit un șir de detalii despre funcționarea serviciului de semnătură electronică, care este tot mai solicitat în prezent.
“Semnătura electronică sau digitală, așa cum mai este numită, reprezintă o facilitate și un element important ce oferă un spectru vast de posibilități. Aceasta ne poate economisi cea mai prețioasă resursă de care dispunem – timpul, și ne poate oferi posibilitatea de a beneficia de un serviciu, de a încheia un contract sau de a depune o declarație într-un format digital în doar câteva secunde uitând de cozile sau deplasările fizice la fața locului”.
Declarația a fost făcută de către Ion Stati, șeful de Certificare a Cheilor publice într-un interviu despre importanța și necesitatea semnăturii electronice, în care a specificat că asigurarea unui mediu de încredere este una din prerogativele de bază a Centrului. Tot în cadrul interviului, acesta a explicat obiectivele serviciilor din domeniul semnăturii electronice, menționând totodată și câteva aspecte legate de securitatea utilizării acesteia.
“Semnătura electronică este bazată pe așa numita criptografie asimetrică și are la bază algoritmi criptografici puternici ce exclud posibilitatea de a contraface semnătura. În paralel cu acești algoritmi sunt utilizate doar dispozitive ce răspund cerințelor și normelor tehnice, care la rândul lor oferă siguranța semnăturii și păstrarea acesteia într-un mediu corespunzător și face imposibilă copierea sau utilizarea neautorizată a ei”,
a relatat Ion Stati.
Tot în cadrul interviului, Ion Stati a vorbit și despre certificatele digitale calificate versurs semnătura olografă.
Întregul interviul îl găsiți aici.