Mergi la conţinutul principal

8 mai 2022, Chișinău – Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică (STISC) marchează pe 8 mai curent, patru ani de la fondare. STISC este instituția  ce asigură administrarea, menținerea și dezvoltarea infrastructurii de tehnologie a informației, a sistemului de telecomunicații al autorităților administrației publice, precum și implementează politicile statului în domeniul securității cibernetice. 

STISC a fost înființat în anul 2018, în urma reorganizării Întreprinderii de Stat „Centrul de Telecomunicații Speciale cu scopul de a  reforma serviciile de tehnologii informaționale în sectorul guvernamental și drept necesitate de a îmbunătăți calitatea serviciilor TI prestate autorităților publice, de a  eficientiza cheltuielile pentru asigurarea serviciilor TI în Guvern, precum și pentru a  asigura securitatea cibernetică în procesele interne ale autorităților, inclusiv, în procesele de livrare a serviciilor publice la nivelul necesar. De asemenea, STISC administrează platforma tehnologică guvernamentală comună (MCloud)  și  gestionează infrastructura unică a cheii publice a Guvernului, oferind semnătura electronică.

„Scopul activității STISC este de a îndeplini așteptările de zi cu zi ale beneficiarilor din diferite domenii de activitate ale sectorului public, de a oferi securitate în mediul online, comunicare eficientă, precum și  stocare sigură a datelor. Concomitent, în calitate de Centru guvernamental de reacție la incidente de securitate cibernetică  (CERT Gov), STISC reprezintă punctul unic de contact și de raportare a incidentelor de securitate cibernetică a Guvernului și dispune de capacitatea necesară pentru prevenirea, analiza, identificarea și reacția la incidentele cibernetice la nivel guvernamental. Vom continua să implementăm eficient politicile și procesele pentru a asigura continuitatea funcționării sistemelor informaționale pe potriva așteptărilor beneficiarilor. Suntem o echipă profesionistă cu un management adecvat al tehnologiei, astfel, reușim să oferim utilizatorilor modelare, expertiză în securitatea datelor, management și upgrade de sistem. Vom continua să asigurăm securitatea în mediul online guvernamental împotriva potențialelor amenințări și atacuri cibernetice. Vă felicit pentru cutezanța de a îmbunătăți, de a moderniza și a dezvolta domeniul IT. Vă mulțumesc pentru munca de zi cu zi, pentru că sunteți alături de beneficiari întotdeauna, oferindu-le suportul necesar și asigurând servicii de calitate”, a subliniat directorul STISC, Gheorghe PANTAZ, într-un mesaj adresat colegilor.

În prezent, procesul de comunicare și transmitere a informațiilor a devenit foarte rapid, cu impact enorm  și schimbând radical viața umană, iar majoritatea entităților guvernamentale utilizează în mare măsură instrumente informaționale: e-mailuri de serviciu, diverse sisteme informaționale, baze de date, pentru a presta servicii, inclusiv, electronice, pentru populație.

Eficiența STISC poate fi apreciată în munca zilnică prin mentenanța și asistența tehnică oferită, testarea, prevenirea și reacție de răspuns la incidente cibernetice și  administrarea rețelei guvernamentale. 

Foto: