Mergi la conţinutul principal
Vă rugăm, aşteptaţi...
shopping online

Recomandări pentru cumpărături online în siguranță!

Comerțul electronic a devenit o activitate cotidiană pentru mulți dintre utilizatori, iar mediul online îi determină pe consumatori să beneficieze de shopping într-un nou format, în context, Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică (STISC) vă recomandă câteva acțiuni prioritare pentru cumpărături online în siguranță.

Astfel că, respectarea acestor recomandări va îmbunătăți experiența dumneavoastră în mediul online și vă va asigura cumpărăturile convenabile în cel mai scurt timp.

  1. Accesați doar site-uri securizate. Este important să faceți cumpărături on-line doar de pe site-uri securizate, care sunt criptate cu protocolul SSL (Secure Sockets Layer). Acestea trebuie să înceapă cu „https://” în loc de „http://”, „s” de la final indică o conexiune sigură, iar în bara de adresă să apară afișată imaginea unui lacăt închis. Utilizați doar dispozitivele personale (laptop, computer, telefon, etc) când intenționați să faceți cumpărături online. În mod obligatoriu setați parole de acces pentru acestea.
     

  2. Evitați să utilizați rețele de Wi-fi publice, care, de fapt, pot fi ușor compromise. Infractorii cibernetici vă pot intercepta datele și vă pot fura parolele, detaliile de conectare și informațiile financiare. Dacă nu vă aflați la domiciliu, cel mai sigur este să faceți cumpărăturile on-line prin rețeaua de telefonie mobilă.
     

  3. Creați o adresă de e-mail dedicată doar cumpărăturilor on-line. Merită să vă creați o adresă de e-mail pe care o veți utiliza numai pentru cumpărături on-line. Astfel, reduceți riscul de a deschide mesaje de e-mail sau spam rău intenționate, care deseori sunt deghizate în promoții de vânzări sau alte notificări.
     

  4. Utilizați sistemul de achitări sigure. Când sunteți redirecționat către pagina de plată, căutați logotipurile programelor „MasterCard SecureCode” sau „Verified by Visa”. Aceste programe, cu ajutorul tehnologiei 3D-Secure vă protejează în timpul cumpărăturilor on-line.
     

  5. Optați pentru un card de credit pe care îl veți folosi doar pentru cumpărături on-line. În acest fel, dacă cardul este compromis, îl puteți închide rapid, fără mari pierderi. De asemenea, recomandabil să îl alimentați cu mijloace bănești doar atunci când doriți să faceți cumpărături on-line sau asigurați-vă că soldul cardului este unul mic sau estimat strict sumei cumpărăturilor preconizate.
     

  6. Rețineți: codul PIN sau codul de securitate a cardului (CVV2 sau CVC2) – trei cifre din spatele cardului, lângă locul pentru semnătură, nu le comunicați nimănui! Nici chiar angajații băncii nu sunt în drept să vă solicite aceste informații. Dacă cineva încearcă să le afle, puteți fi sigur – sunt infractorii cibernetici.
     

  7. Verificați periodic extrasul bancar. Abonați-vă la alerte prin sms pentru a primi notificări la efectuarea operațiunilor și suplinirea contului, dar mai ales pentru plățile neautorizate.
     

  8. Alertați banca. Anunțați imediat banca emitentă în cazul în care ați efectuat o plată on-line suspectă sau ați depistat o plată neautorizată în extrasul bancar.
     

  9. Alegeți magazine și servicii online cunoscute. Analizați recenziile despre acestea, oferite de alți utilizatori. Întrebați de prieteni, dacă au avut experiențe pozitive cu magazinul online – doar atunci puteți fi sigur de calitatea site-ului. Dacă magazinul nu este evaluat sau nu are recenzii favorabile, evitați să plasați comandă de pe site-ul lor.
     

  10. Tastați adresa URL în bara de adrese. Este mai sigur să introduceți adresa URL a magazinului în bara de adrese din browserul web și verificați întotdeauna câmpul de adrese ale browser-ului. Uneori puteți fi readresat către o pagină web de phishing chiar de pe site-ul oficial al unei organizații.
     

  11. Protejați-vă de viruși. Un antivirus bun întotdeauna are integrate module de protecție împotriva phishing-ului și a programelor malițioase.
     

  12. Fiți precauți la datele solicitate de magazin. Nu oferiți mai multe informații personale decât e cazul. Rețineți: magazinele online nu cer IDNP-ul, data nașterii sau alte informații pentru a efectua o tranzacție. Verificați politica de confidențialitate a site-ului pentru a înțelege cât de expuse pot deveni informațiile dvs.
     

  13. Dacă doriți un cont, asigurați-vă că utilizați o parolă unică și puternică. Deseori, vi se va cere să creați un cont cu o parolă atunci când faceți o achiziție. Puteți omite această etapă, cu excepția cazului în care veți folosi magazinul electronic frecvent.

Datele statistice confirmă predispoziția tot mai mare a populației de a utiliza comerțul electronic. Iar riscul sporește atunci când accesați pagini web, aplicații mobile sau desktop cu utilizarea portmoneului electronic, internet banking-ului sau a celui mobil.

Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică (STISC), vă îndeamnă să demonstrați maximă vigilență atunci când intenționați să achiziționați produse/servicii online, așa încât să beneficiați de cumpărături online rapide, comode și în siguranță.

 

Vă dorim cumpărături online în siguranță!