Mergi la conţinutul principal
Ministrul cercetării, inovării și digitalizării din România în vizită la STISC

17 iunie 2022, Chișinău – Ministrul cercetării, inovării și digitalizării din România, Sebastian-Ioan BURDUJA împreună cu un grup de colegi din cadrul Autorității pentru Digitalizarea României și Directoratul Național de Securitate Cibernetică au efectuat o vizită de informare la Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică (STISC), pentru a discuta despre acțiunile prioritare necesare pentru transformarea digitală și dezvoltarea spațiului digital comun, conform Memorandumului de Înțelegere între România și Republica Moldova, precum și pentru a discuta despre provocările în securitatea cibernetică. Ministrul român se află într-o vizită de lucru în țara noastră, în cadrul comisiei moldo-române pentru digitalizare ce se desfășoară la Chișinău.

Oficialul și colegii săi s-au întâlnit cu directorul STISC, Gheorghe PANTAZ și șefii de direcție din cadrul instituției.

În cadrul dialogului, directorul Gheorghe PANTAZ, împreună cu un grup de colegi au realizat o prezentare generală a activității Instituției, în care au surprins rolul STISC în calitate de administrator al infrastructurii tehnologice guvernamentale – MCloud, vorbind despre infrastructura centrelor de date, drept un model de furnizare a serviciilor IT și prioritățile de a consolida și extinde această platformă, precum și și-au exprimat disponibilitatea de a realiza un schimb de experiență și bune practici în acest sens.

Totodată, oficialul a vorbit despre activitatea STISC drept gestionar al infrastructurii unice a cheii publice a Guvernului și serviciile de certificare, creare/suspendare a semnăturii electronice, precum și a menționat obiectivele instituției, în calitate de CERT Gov, precizând importanța securității cibernetice în tot sistemul informațional guvernamental.

Astfel,  reprezentanții STISC au prezentat istoricul evoluției instituției de la înființare, menționând natura activității instituției, serviciile oferite de STISC și au vorbit despre necesitatea de cooperare, schimbul de date și intensificare a eforturilor comune pentru recunoașterea semnăturii electronice avansate calificate.

În acest sens, Gheorghe PANTAZ, a subliniat: „Mizăm pe o colaborare fructuoasă, în scopul facilitării schimbului de informații și sporirii securității sistemelor informaționale guvernamentale. Vom promova o comunicare deschisă, ne dorim transferul de bune practici în domeniul sporirii conștientizării, precum și participarea în comun la proiecte de dezvoltare și îmbunătățire a securității cibernetice, inclusiv, instituirea specialiștilor în acest sens”.

Ulterior, delegația a avut oportunitatea să viziteze unul din Centrele de  Date ale Instituției.

La finalul întrevederii, părțile au convenit să inițieze procedura de recunoaștere a semnăturii electronice în ambele țări pentru a facilita utilizarea serviciilor electronice.

Foto: