Mergi la conţinutul principal
Întrevedere cu reprezentanții JICA

2 iunie 2022, Chișinău – Agenția Japoneză pentru Cooperare Internațională (JICA) și-a exprimat disponibilitatea de a oferi suport pentru consolidarea rezilienței cibernetice a Serviciului Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică (STISC) cu scopul de a spori nivelul de securitate cibernetică a sistemelor informaționale guvernamentale. Despre intensificarea cooperării în acest sens, au discutat, Viceprim-ministrul pentru Digitalizare, Iurie ȚURCANU și directorul Serviciului Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică (STISC), Gheorghe PANTAZ, în cadrul unei întrevederi oficiale cu directorul oficiului JICA în Ucraina, Satoshi Sugimoto. Oficialul străin este responsabil de activitățile agenției japoneze în țara noastră și în perioada curentă se află într-o vizită de lucru la Chișinău cu scopul de a discuta despre oportunitățile de finanțare a proiectelor de dezvoltare în anul viitor.

 

Principalele subiecte abordate de părți au vizat: suportul necesar pentru augmentarea capacităților STISC și oportunitățile de cooperare în cadrul unor programe de instruire în anul 2023.

 

Iurie ȚURCANU a mulțumit pentru ajutorul oferit constant țării noastre și a subliniat că autoritățile din țara noastră  își doresc să continue proiectele de dezvoltare.

 

În același context, Gheorghe PANTAZ a precizat că, pentru a consolida reziliența la atacurile cibernetice este important schimbul de experiențe, cunoștințe și bune practici, instruirea și dezvoltarea competențelor profesionale ale specialiștilor, precum și crearea parteneriatelor de succes.

 

Reprezentanții JICA au salutat intenția autorităților moldovenești de a continua cooperarea în cadrul proiectelor de dezvoltare și și-au exprimat disponibilitatea de extindere a domeniilor de cooperare.  

 

La întrevedere oficialul străin a fost însoțit de adjunctul său Kasai KATSUYA și coordonatorul tehnic JICA în Moldova, Mariana Stratulat. Din partea STISC la discuții a participat și șeful Serviciului de management al incidentelor de securitate cibernetică, Andrian ȘOVA.

 

Foto: