Mergi la conţinutul principal
Viceprim-ministrul pentru Digitalizare, Iurie ȚURCANU și directorul STISC, Gheorghe PANTAZ

3 iunie 2022, ChișinăuInstituțiile din țara noastră, responsabile de prevenirea și combaterea criminalității informatice vor solicita și vor prezenta inițiative de modificare a legislației în domeniu, cu scopul de a consolida cooperarea autorităților competente în domeniu și a îmbunătăți reziliența cibernetică.

 

Discuții despre contracararea criminalității informatice și necesitatea  îmbunătățirii legislației la acest capitol au fost purtate în cadrul unei ședințe, organizate de Viceprim-ministrul pentru Digitalizare, Iurie ȚURCANU, cu procurorul – șef al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), Sergiu RUSU și directorul Serviciului Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică (STISC), Gheorghe PANTAZ.

 

În cadrul ședinței s-a discutat despre provocările de securitate cibernetică și situațiile de criză în context regional, despre amenințările cibernetice asupra infrastructurii guvernamentale și amenințările hibride. În același context, s-a discutat despre cadrul normativ existent, lacunele și necesitatea stringentă de a ajustare a legislației pentru crearea instrumentelor de contracarare a atacurilor cibernetice.

 

Viceprim-ministrul pentru Digitalizare, Iurie ȚURCANU, a precizat că în conformitate cu Strategia Securității informaționale a Republicii Moldova și a cadrului legislativ/normativ european și internațional, Republica Moldova trebuie să întreprindă anumite acțiuni în domeniu, iar în context regional, se impune modificarea legislației și întreprinderea mai multor acțiuni de securitate cibernetică, în regim de urgență.

 

În aceeași ordine de idei, directorul STISC, Gheorghe PANTAZ, a precizat că: „În contextul problemelor de securitate cibernetică și situației acute din regiune, vom  prezenta propuneri pentru inițierea procesului de promovare și consultare a modificărilor necesare cadrului normativ în domeniul prevenirii și combaterii criminalităţii informatice. Sperăm că, având suportul autorităților competente, să reușim ajustarea cadrului normativ în domeniu, în regim de urgență”.

 

Procurorul – șef interimar al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), Sergiu RUSU, și-a exprimat disponibilitatea de a oferi suport instituțional în vederea îmbunătățirii legislației de prevenire și combatere a criminalității informatice, menționând că astfel, vor fi fortificate capacitățile PCCOCS în investigarea infracțiunilor informatice și cele din domeniul telecomunicațiilor, precum și vor fi standardizate procedurile de investigație.  

 

Foto: