Mergi la conţinutul principal

Serviciul transport date

Descriere
Serviciul de transport date asigură comunicarea între diferite puncte de prezență a oficiilor beneficiarului, prin intermediul rețelei telecomunicaționale deținute și operate de STISC. În scopul comunicării protejate, punctele de acces ale beneficiarului sunt incluse într-o rețea virtuală la nivel de Layer 2 (VLAN). Beneficiarul poate ulterior să configureze conexiuni VPN proprii, pentru asigurarea confidențialității comunicațiilor.
Prin intermediul rețelei de fibră optică a STISC, beneficiarul poate de asemenea să acceseze serviciile disponibile în rețea și pentru care este autorizat (ex. SAPI pentru băncile comerciale).
Rețeaua este construită în baza comunicațiilor optice ce asigură comunicarea în bandă largă, are o arhitectură stea de înaltă fiabilitate și un nivel sporit de redundanță. Rețeaua este în continuă dezvoltare și extindere a ariei de acoperire.

Beneficiari
APC, Instituţii subordonate din raza mun. Chişinău şi organizații din sectorul real.


Domenii de utilizare
 Serviciile de transport date ale STISC sunt utilizate pentru:

  • Asigurarea comunicațiilor în bandă largă între oficiile și locațiile geografic dispersate ale organizațiilor;
  • Asigurarea comunicațiilor de capacitate garantată și în bandă largă (linii dedicate sau canale închiriate) pentru conexiuni între diferite data centre (în scopul organizării centrului de rezervă);
  • Asigurarea comunicațiilor între organizații diferite conectate la rețeaua de fibră optică a STISC sau reţeaua Internet.


 Serviciul include:

  • Conectarea oficiilor beneficiarului la rețeaua de fibră optică a STISC (conexiuni optice sau Ethernet);
  • Criptarea şi securizarea traficului cu mijloacele speciale;
  • Configurarea regulilor de acces în rețea pentru beneficiar (ex. între oficii, între diferite organizații);
  • Suport în utilizarea serviciului și gestiunea incidentelor, conform nivelului agreat;
  • Raportare privind nivelul serviciilor.

Ordinea de prestare a serviciilor
Serviciul de transport date este oferit în bază de contract. Anexă la contract este Acordul privind nivelul serviciilor. După semnarea contractului, beneficiarul este conectat la rețeaua optică a STISC și acordat accesul conform regulilor stabilite pentru utilizarea serviciului.


Suport în utilizarea serviciilor
Informații adiționale, precum și suport în utilizarea serviciului pot fi obținute apelând la Serviciul Suport Clienți la numărul (022) 820 911.

La plasarea solicitărilor de suport, este necesar a indica codul serviciului ca fiind ”Transport Date”.

 

Indicatori de calitate tehnici pentru serviciul  de transfer al datelor în bandă largă furnizat prin reţele publice  terestre cu acces la puncte fixe sau cu mobilitate limitată pentru semestru II anul 2021 (FTTx)

Indicatori de calitate administrativi pentru serviciul de transfer al datelor şi acces la Internet în bandă largă pentru tremestru II anul 2021

Indicatori de calitate tehnici pentru serviciul  de transfer al datelor în bandă largă furnizat prin reţele publice  terestre cu acces la puncte fixe sau cu mobilitate limitată pentru trimestru II anul 2021 (Wireless)

 

Indicatori de calitate tehnici pentru serviciul  de transfer al datelor în bandă largă furnizat prin reţele publice  terestre cu acces la puncte fixe sau cu mobilitate limitată pentru semestru I anul 2020

Indicatori de calitate administrativi pentru serviciul de transfer al datelor şi acces la Internet în bandă largă pentru tremestru I anul 2020

Indicatori de calitate tehnici pentru serviciul  de transfer al datelor în bandă largă furnizat prin reţele publice  terestre cu acces la puncte fixe sau cu mobilitate limitată pentru trimestru I anul 2020