Mergi la conţinutul principal
Bitdefender Day 2022

9 iunie 2022, Chișinău – La Chișinău a fost organizat un eveniment public dedicat promovării soluțiilor performante în securitate informațională cu tematica: „Consolidarea securității cibernetice în Republica Moldova”.  Evenimentul  fiind unul anual de referință din industria IT în Republica Moldova a reunit analiști în securitate cibernetică, specialiști în tehnologii informaționale, dar și doritori interesați să cunoască mai multe despre tehnologiile în lupta cu atacurile cibernetice, ce sunt din ce în ce mai complexe în întreaga lume.


La eveniment au participat Viceprim-ministrul pentru digitalizare, Iurie ȚURCANU, împreună cu directorul Serviciului Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică (STISC), Gheorghe PANTAZ, alături de Prorectorul pentru informatizare a UTM, Dinu ȚURCANU și șeful Direcției Securitatea Comunicațiilor și a Serviciilor de Tehnologia Informației din România, Gabriel DAVID. 


Principalul subiect abordat în discuțiile participanților a fost războiul cibernetic de la definiție la vulnerabilitate, impact, tehnici de apărare, date statistice, etc. 


Viceprim-ministrul pentru digitalizare, Iurie ȚURCANU, le-a vorbit celor prezenți despre importanța securității cibernetice a Republicii Moldova, în context regional și despre acțiunile prioritare necesare pentru a spori conștientizarea și reziliența la acest capitol.


„Republica Moldova este într-un proces de transformare digitală, iar principala preocupare este încrederea oamenilor în soluțiile digitale. În context regional subiectul securității cibernetice este unul actual și important și o preocupare colectivă. Februarie 2022 a resetat percepția tuturor asupra conceptului de securitate informațională și tot ce înseamnă securitate cibernetică. La acest capitol avem nevoie concret de securitatea informațiilor, prevenirea și combaterea abuzului în mediul on-line, sporirea rezilienței. În acest sens, am făcut apel către mai mulți parteneri ca să dezvoltăm un sistem de securitate cibernetică, un sistem care să coaguleze toate acțiunile/măsurile tehnologice, legislative, organizaționale, inclusiv, cele de sustenabilitate/finanțare, precum și crearea de modele pentru sectorul privat. Suntem în proces de revizuire a Strategiei digitale și am demarat procesul de elaborare a primei Strategii de Transformare Digitală a Republicii Moldova 2022-2030. Suntem siguri că alinierea tuturor instituțiilor  și parteneriatul cu sectorul privat va avansa în implementarea cu succes a proiectelor pe dimensiunea securității cibernetice”, a menționat Viceprim-ministrul pentru digitalizare, Iurie ȚURCANU.


În contextul războiului cibernetic regional, directorul Serviciului Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică (STISC), Gheorghe PANTAZ, a vorbit despre agresiunea cibernetică împotriva unui stat, consecințele și prejudiciile unui război cibernetic și situația în țara noastră.

 
„Pentru Republica Moldova, războiul cibernetic reprezintă o provocare nouă, dar periculoasă. STISC atestă o intensificare a atacurilor cibernetice asupra sistemelor informaționale guvernamentale, în special în lunile februarie și mai curent. Cea mai recentă campanie de atac cibernetic asupra sistemelor informaționale guvernamentale, a avut loc, pe 1 mai, când o serie de pagini web  ce aparțin autorităților publice din țara noastră, au fost supuse atacurilor de tip DDoS (Distributed Denial of Service). Atacurile au fost efectuate de pe echipamente și rețele compromise, din afara țării noastre, prin exploatarea unor vulnerabilități de securitate și înrolarea acestora în rețelele botnet și au durat  circa 20 de ore. Atacatorii au utilizat mai multe tehnici și scenarii de atac, având un caracter adaptiv la masurile întreprinse de STISC. Au fost întreprins acțiunile prioritare necesare, iar atacurile asupra infrastructurii guvernamentale au fost identificate și blocate și nu au avut un impact direct asupra funcționării resurselor sau sistemelor informaționale guvernamentale. Din acest considerent, STISC a intensificat latura pro-activă a politicii în domeniu, prin definirea unui nou cadru de securitate cibernetică, prin întreprinderea măsurilor de rigoare la nivelul instituțiilor guvernamentale, cu scopul de a diminua impactul unor incidente cibernetice sau chiar prevenirea acestora. Totodată, la nivel organizațional, se impune fortificarea capacităților de reziliență la atacurile cibernetice, de la elaborarea politicilor până la implementarea și operaționalizarea acestora. ”, a subliniat Gheorghe PANTAZ. 


Evenimentul  a fost organizat de Bitdefender România, având obiectivul de a spori nivelul de informare/conștientizare și cunoaștere a domeniului de securitate informațională, de a dezvolta cultura cibernetică și a îmbunătăți reziliența, oferind participanților oportunitatea de a realiza un schimb de idei și soluții de securitatea informațională, gestiune și monitorizare a infrastructurii IT. 
 

Foto: