Mergi la conţinutul principal
5 mai 2022

5 mai 2022, Chișinău -  Anual, în prima zi de joi a lunii mai, marcăm Ziua Mondială a Parolei. În acest sens, Serviciul Tehnologiei Informației și Securitate Cibernetică (STISC) vă informează cu referire la importanța și necesitatea securității parolei și vă îndeamnă să fiți vigilenți și să utilizați parole sigure pentru a vă proteja datele personale și cele mai importante informații.

Astfel, o parolă sigură poate fi formată dintr-un șir lung de litere combinate cu cifre și semne, în total circa 10-14 caractere. De asemenea, se recomandă să utilizăm alternativ litere mici și litere mari pentru a crește nivelul de siguranță a parolei.  

În aceeași ordine de idei, este important să respectăm câteva principii în crearea și păstrarea parolelor:

  • să fie compusă din diverse și multe caractere;
  • să fie dificilă și greu de intuit;
  • să fie diferită pentru fiecare cont;
  • să o modificăm la anumite intervale de timp (recomandabil în fiecare lună);
  • să nu fie stocată/salvată pe telefon, în computer;
  • să nu fie divulgată nimănui;
  • să nu ne logăm de la calculatoare nesigure, în locuri publice cu rețele wifi;

Pentru memorarea parolelor se recomandă de utilizat un manager de parole.

Potrivit cercetătorilor în securitate cibernetică, cele mai ușor de „spart” sunt parolele formate din cuvinte scurte şi uşor de reţinut; cele formate din termeni uzuali sau cuvinte banale, ușor de intuit, parolele create din numele proprii sau numele membrilor familiei, precum și cele formate din cifre/date de naștere.  

Pentru prima dată oamenii au fost încurajați să stabilească o „zi a parolei”, în care să își actualizeze parolele importante, în anul 2005, de cercetătorul de securitate Mark Burnett în cartea sa Perfect Passwords. Ulterior, în anul 2013, Intel Security a lansat inițiativa de a declara prima zi de joi din mai Ziua Mondială a Parolei, cu scopul de spori conștientizarea utilizatorilor de internet despre necesitatea unei bune securități a parolei.

Foto: